3 januari 2021

Fries paard

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Aangezien een frequent bezoekster van deze site het niet erg op heeft met het friese paard, hier alsnog enige informatie over dit bijzondere dier.Lees meer…………………………………………………………………………..

Dit schitterende zwarte paard dankt zijn trotse schoonheid aan een buitengewoon statige houding van het hoofd. Voor dit prachtige dier moet men tegenwoordig veel geld neertellen, maar de liefhebbers hebben er alles voor over om een Fries paard te verwerven.


De zeer hoge hals van de Fries, die perfect op de brede, lange schouders staat en een mooi geprononceerde schoft heeft, draagt een groot, doch licht en expressief hoofd met een levendige blik en beweeglijke oren. Het lichaam, dat is opgebouwd uit een vrij zwaar skelet, is compact met een korte en sterke rug. Het kruis loopt licht schuin af en de elegante staart zit vrij laag. De zeer weelderige, licht golvende manen en staart moeten lang blijven! De ‘droge’ benen met hun gezonde en solide gewrichten, zijn ter hoogte van de koot overvloedig behaard. De hoeven zijn hard en mooi gevormd.


De schofthoogte van de Fries varieert van 1,50 m. tot 1,63 m. De soberheid en taaiheid van het Friese paard zijn behouden gebleven. Ondanks zijn indrukwekkende postuur, is hij een matige eter en houdt zich zonder veeleisend te zijn in uitstekende vorm. Het is een gezond paard met veel weerstandsvermogen en hij is eenvoudig te onderhouden. Zijn ruime, elastische en ritmische gangen met een vrij hoge beweging van de knie, behoren tot beste kwaliteiten.


De Wereld Veroverd!
De Fries komt inderdaad uit Friesland, de noordelijke provincie waar hij wordt gefokt. Tot voor kort was met name het Friese stamboekvee, de prachtige gevlekte melkkoeien, bekend. De laatste jaren heeft dit mooie zwarte paard de wereld echter veroverd.


Door de heen.
De Romeinen kenden de Fries al. Ze vonden dit ras dat afkomstig was uit de streken langs de Noordzee… nogal lelijk. Zoals veel rassen die destijds wijd verbreid waren en op grote schaal werden gebruikt, getuigt de Fries van soberheid, duurzaamheid en degelijkheid zodat hij duizend jaar later onder het zadel van Friese en Germaanse ruiters zijn diensten kon bewijzen.


Prima geschikt voor alle disciplines.
Opmerkelijk strijdros als hij was, werd de Fries verbeterd en verfijnd door inbreng van oosters bloed, vervolgens kreeg hij tijdens de tachtigjarige oorlog tussen Spanje en de Nederlanden in de 16e en 17e eeuw Andalusisch en Catalaans bloed mee. Aangezien zijn makheid en goede wil ongewijzigd bleven, werd het een zeer gewaardeerd tuig-, zadel- en werkpaard in West-Europa. De boeren vonden zijn soberheid zeer plezierig: deze harde werker had weinig nodig om zijn te behouden.


De lieveling van de fokkers.
De Fries, die zowel over land als over zee ge?xporteerd werd vanuit de havens in het noorden, verbeterde tal van andere rassen in Europa. Zijn verwantschap met de Dales en de Fell is evident; bovendien is hij onbetwist de voorouder van de krachtige Shire. Hij maakte tevens het fokken mogelijk van nieuwe stamvaders in Duitsland en Noorwegen – de Oldenburger, de W?rttemberger en de D?le-Gudbrandsdal.


Renpaard.
In de 19e eeuw ontwikkelt de loopbaan van het Friese paard zich tot aan de renbaan. Zijn kwaliteiten als draver spoorden fokkers en eigenaren aan hem te kruisen met lichtere en snellere rassen. Er werd geleidelijk aan afgestapt van het oorspronkelijke type. In het begin van de 20ste eeuw kon men de Friese hengsten nog op de vingers van een hand tellen.


Een geluk bij een ongeluk…
Het klinkt vreemd, maar het Friese paard werd door de oorlog gered. Aangezien brandstof beperkt was en voertuigen gevorderd werden, kwam het Friese paard helemaal terug als werkpaard. Hij werd als tuigpaard ingezet en op veel boerderijen als werkpaard.
Na de oorlog stelde de Koninklijke Fokkerij Vereniging zich tot taak het ras te beschermen en het type te behouden. Tegenwoordig onderscheidt de Fries zich als tuigpaard, maar als dressuur-, circus- en recreatiepaard wordt hij ook zeer gewaardeerd.


De kleur van de Fries is alleen zwart, zonder witte vlekken, iets anders is niet toegestaan.. Een minuscuul sterretje en enkele grijze haartjes boven de lippen zijn toegelaten, maar dat geldt niet voor de eersteklas hengsten.


In Engeland heeft het beroemde warenhuis Harrods Friese paarden gekozen voor hun chique koets waarmee bestellingen worden bezorgd. 
Bronnen: http://www.pegasus-jl.nl/


http://www.stal-baroque.nl/fries.html#HISTORIE%20VAN%20DE%20FRIES