31 december 2020

verbuigend licht door glas????

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik vroeg me af hoe het kan dat glas licht kan verbuigen. Ik zat in de trein, zo’n dubbeldekker, en daarvan zijn de bovenkanten van de raampjes gebogen. Het was donker en ik keek naar de maan, en die werd vervormd door de buiging in het glas. ik vraag me af hoe dit mogelijk is.


   Hiernaast zie je een bloem in een vaas met , door de zogenaamde breking van het licht lijkt de steel van de bloem gebroken te zijn. Hetzelfde principe heb jij ook in de trein gezien. (Lees meer….)

Licht bestaat uit deeltjes die we fotonen noemen ( volgens het deeltjesmodel). Fotonen zullen zich normaal door vacuum of een stof ( bijvoorbeeld lucht, water of glas)  altijd rechtlijnig voortbewegen. Door lucht gaat licht sneller dan door glas, anders gezegd kost het licht meer moeite om door glas te gaan dan door lucht. Komt het licht nu vanaf lucht door het glas onder een bepaalde hoek, dan zal het licht zoals men dat noemt: breken. Deze brekingsindex is voor elke stof verschillend. Behalve als het licht loodrecht van een bepaalde stof door een andere stof gaat zal het niet breken.


Vergelijk dit eens met het volgende voorbeeldje:Op de afbeelding hiernaast zie je 2 wieletjes verbonden door een asje. Vergelijk de 2 wielen met 2 fotonen die dus naast elkaar in een lichtstraal reizen. De wielen komen vanaf een gladde tafel in het zand. Als de wielen onder een hoek het zand inrijden raakt 1 wiel het zand eerder dan de andere. Hierdoor zal dat wiel dus afremmen en zal de oorspronkelijke richting veranderen. Zouden de wielen recht het zand inrijden dan zouden ze ook gewoon rechtdoor rijden.


Hier nog wat leuke links:


http://www.nvon.nl/natkunde/applet/apopti01.htm


http://physics.rug.ac.be/fysica/applets/snellius/


http://lerweb.khlim.be/~infav/breking/index.html