29 maart 2024

Waarom helpt azijn tegen brandnetelwonden?





Onsbieke: Waarom helpt azijn tegen brandnetelwonden? Er zijn meer stoffen die helpen tegen de brandwonden. Het is vervelend maar kan geen kwaad. En wat dacht je van de neteldoek, of in een netelige situatie zitten. Lees snel verder over de brandnetel.

 De werking van azijn op de prikken is simpel. Op de brandnetel zitten kleine kalkachtige naaldjes. Deze zijn gevuld met mierenzuur en histamine en nog veel ander stoffen. Maar van deze hebben we wel het meeste last. Als we de brandnetel aanraken prikken deze door de huid, en breken af. De histamine zorgt ervoor dat de haar vaatjes verwijden, en het mierenzuur prikt gewoon. Dit kan wel een tijdje duren. De kleine naaldjes van kalk blijven nog een tijdje aanwezig. Door nu wat azijn over de plek te wrijven lost het kalk op, en de andere twee stoffen worden verdund en verliezen hun werkzaamheid. Zodat het proces wat versneld wordt. Je kan bijv het volgende middel tegen zee-egel stekels gebruiken. 


Pak een schaaltje en doe er wat azijn in. Snij een citroen of limoen doormidden en doop deze in de azijn. Wrijf dan flink over de stekels. Doop weer enz….. De kalk van de stekels zal oplossen, en de pijn verdwijnen. 


Maar wie heeft er in de vrije natuur nu azijn bij zich? Ik niet.. Maar dan kunnen we het volgende gebruiken. Naast, of in de buurt van brandnetels groeit meestal ook wel zuring of hondsdraf. Wrijf deze over de plek, en zie de pijn wordt minder. En bij je kinderen sta je die dag in hoog aanzien! De buren schelden je uit voor toverdokter, maar dat maakt niet uit. 


Wist je dat brandnetels vroeger werden gebruik om textiel van te weven. Vandaar de naam neteldoek. 

Deze stoffen komen in de brandnetel:

  • Looistoffen
  • Vitaminen: A, B, C en K
  • Bitterstoffen
  • Mierenzuur (in de brandharen)
  • Zeer rijk aan mineralen o.a. calcium, kalium , magnesium, koper, silicium, ijzer
  • Xantophyl
  • Histamine ( in de brandharen)
  • Veel chlorofyl

Bron : Heel veel staat op deze site van PlantAardigheden.nl beschreven.


Als je goed leest zul je zelfs trek krijgen in een brandnetel soepje.


Maar dat laat ik aan jullie zelf over. Hier onder wat foto’s vanonder mijn microscoop. Ik heb mijzelf hier opgeofferd voor de wetenschap.



Zie hier de brand haren op de steel van een brandnetel.



Naald die in mijn huid prikt………….. auw!! verd



Het resultaat.



Ook het blad zit vol stekels (brandharen)


Vergroting: 800 maal