1 januari 2021

aansluiting keramische kookplaat

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Mijn vraag is deze:
Ik zoek een aansluitschema, om een keramische kookplaat aan te sluiten t/m de groepenkast.

Met vriendelijke groet,

JW.


Voor het aansluiten gebruik je een Perilex stekker (en stopcontact). Je ziet het al: 5 pootjes en dus ook 5 draden. Niet een standaard 220 V stekkertje, en dus (helaas) ook niet standaard aansluiting.

Voor keramische en inductie kookplaten heb je altijd ?krachtstroom? nodig (3 fasen, nul en ). Aan 1 fase heb je niet genoeg, want deze is met een hoofzekering van 35 Ampere gezekerd en kan dus niet het fornuis + de rest van het huishouden trekken (1 fase = 220*35=8050 Watt). Je hebt dus ook een extra groepenkast nodig en dat zijn dingen die niet direkt in aanmerking komen voor het doe het zelf werk.


Het aansluiten van de stekker kan op 2 manieren. Je hebt namelijk kookplaten die op krachtstroom werken, dus 3 fase-aders, nul en aarde OF op een z.g. dubbele 220 aansluiting. Beide worden (verwarrend genoeg) op een perilex stekker aangesloten. Dubbel 220 wordt het meest toegepast.In dat geval zijn er twee fasedraden en twee nuldraden plus een aardedraad. Als het netjes gebeurt dan wordt een van de zwarte draden als nuldraad gebruik en als dusdanig gemerkt met een stukje blauwe tape. De andere zwarte draad is dan de fasedraad die daarbij hoort. Uit de meterkast komen bij nieuwe installaties 2x bruin=fase, 2x blauw=nul, 1x groen/geel=aarde, bij oudere installaties is dit lang niet altijd het geval. Hier geld: METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN. Wel interessant om te weten is dat in het snoer (en dus de stekker) meestal met andere kleuren gewerkt wordt (2x zwart=fase, 1x bruin=nul, 1x blauw=nul, 1x groen/geel=aarde). De bruine draad werkt hier dus als NUL en niet als fase !


Bij een 380 aansluiting is de blauwe draad is altijd N en moet dus aan de klem met markering N De overige draden (2x zwart en 1x bruin) komen aan L1, L2 en L3. (L=line=fase) Volgorde maakt hier niet uit.De geel/groene draad is in beide gevallen altijd aarde en moet dus op de aarding aangesloten worden.


Er is dus niet een standaard aansluiting, bovendien zijn met de nieuwe NEN1010 norm wat aanvullende voorwaarden van toepassing, qua aarlekschakelaars (type AC mag niet meer toegepast worden), en selectiviteit van zekeringen. Dan dient ook nog de weerstand van de aarleiding bepaald te worden. Deze ligt over het algemeen zo rond de 2 ohm (als het goed is). Bij hogere waarden moet je een (extra) aardlekschakelaar toepassen, voor de perilex groep.


Al met al dus niet een klusje wat je zo even doet, en beter over kunt laten aan een erkend installateur. Wellicht kun je zelf de bedrading (4 mm? !!) etc. vast aanleggen, om wat kosten te besparen.


**Arjen**


Zie ook:


Inductiekookplaat op 2 x 230 Zelfde Fase    inductiekookplaat aansluiten op perilex aansluiting


Nogmaals perilex: 2-fasen of 3-fasen?