4 januari 2021

gevoelstemperatuur lucht/water

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Waarom voelt van 23 graden Celcius koud aan en lucht van 23 graden Celcius warm? (ik heb gekeken naar t antwoord op de vraag over gekoelde/verwarmde lucht dat gevoelstemperatuur afhankelijk is van wrijwing van lucht en snelheid van t verdampen van zweet maar dit is niet logisch met water, want hoge vochtigheid zou juist warmer aan moeten voelen?)


Ik begrijp je probleem, maar water en lucht zijn natuurlijk twee verschillende dingen. Water in lucht ook, lees snel verder

Water heeft een soortelijke warmte die veel hoger ligt dan die van lucht. Om een liter water te verwarmen van 10 tot 20 graden is veel meer warmte nodig dan 1 liter lucht. Dus water is veel beter in staat om warmte op te nemen dan lucht. En het klopt natuurlijk dan ook dat vochtige lucht meer warmte kan opnemen dan droge lucht. Dit is geheel te danken aan het water dat in de lucht aanwezig is.


Maar dan komt er nog iets lichamelijks om de hoek kijken. Als het warm is begint je lichaam te zweten, dit verdampt en je lichaam koelt hierdoor af. Als nu de luchtvochtigheid erg hoog is, kan het zweet op je lichaam moeilijker verdampen, het lichaam reageert hierop met nog meer zweet. Dus je kan het veel beter volhouden in hete droge lucht dan vochtige hete lucht. Het laatste is vaak het geval in Nederland. Dan voelt het “benauwd” aan. Terwijl je op vakantie hier geen last van had. In de tropen heb je dit ook. Alles is zzz nat.


Bijdeway, in water koel je ongeveer 20 maal sneller af dan in lucht.


Maar nu denk je, ja maar als ik mijn hoofd uit het water steek voelt het toch kouder aan. Dat klopt maar dat heeft te met het water dat verdampt.


Kun je hier mee leven Pascalle, mooie naam, vernoemd naar de beroemde?