3 januari 2021

airco-hoofdpijn/e.a.gezondheidsklachten

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

ik wil een airco aanschaffen voor de warme zomer maanden,gewoon voor in huis,en in gesteld op een temperatuur van ongeveer 20 graden, afhankelijk van de temperatuur buiten.
Maar er wordt verteld dat een airco o.a. migraine aanvallen opwekt.
Is dit waar?
Zijn er nog meer nadelen aan het hebben van een airco?


Ik kan je gerust stellen Eline, van een airco krijg je geen migraine. Er zijn echter wel wat dingen die je in de gaten moet houden.


Een airco koelt de lucht en haalt er uit. De lucht wordt dus koeler en droger. Een beetje dubbel effect want droge lucht voelt ook al koeler aan. Over het algemeen houdt men een teperatuursverschil van maximaal 4 a 5 ?C aan tussen binnen en buitenlucht. Een groter verschil kan inderdaad aanleiding geven tot klachten als verkoudheid en hoofdpijn.


Naast de luchttemperatuur en de circulatiesnelheid is ook de hoeveelheid vocht in de lucht bepalend voor de uiteindelijke gevoelstemperatuur die mensen in een ruimte ervaren. Een ruimte met een lage luchtvochtigheid voelt veel koeler aan dan een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Zoals wind het effect van koude versterkt, zo versterkt luchtvochtigheid het effect van warmte.
De invloed van deze warmte-factor kan aanzienlijk zijn.
De gevoelstemperatuur kan zomaar 5 tot 10 ?C oplopen als de vochtigheid van 30 naar 85% stijgt!
Een goede airconditioner zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in een ruimte tussen de 45 en 60% wordt gestabiliseerd. Te droge lucht kan echter ook klachten als hoofdpijn, droge keel, hoest of prikkende ogen geven.


Een goede airco regelt binnen nauwkeurige grenzen de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte.
Bovendien filtert een airconditioner stof en vuil uit de lucht zodat de binnenlucht schoner wordt. Sommige modellen zijn zelfs uitgerust met een actief koolfilter of een elektrostatisch filter waardoor ongewenste luchtjes en tabaksrook worden bestreden.


Filters kunnen echter bij slecht ondehoud wel een bron van klachten zijn. De pseudomonasbacterie (luchtbevochtigerziekte) komt nog wel eens voor, maar ook andere bacterien en virussen vinden hier een goede voedingbodem. Regelmatig onderhoud volgens voorschrift van de fabrikant is dus belangrijk.


Ongezonde binnenlucht kan aanleiding zijn voor een SBS (Sick Building Syndroom). De vier belangrijkste oorzaken zijn: “onvoldoende ventilatie, biologische vervuiling met micro-organismen, interne bronnen als plakhout met ongezonde lijmen, en externe bronnen als luchtvervuiling.”


Onnodig te vertellen dat een airco nogal wat verbruikt natuurlijk.


**arjen**