5 januari 2021

hoe bereken je bar?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik ben 8 jaar en wil weten hoe je bar berekent in een fles met bicarbonaat en azijn. Er ontstaat druk op de fles en nou wil ik uitrekenen hoeveel druk.

Bedankt alvast! Jesse.


Antw.: Dit is een leuk experimentje. (Lees meer…………..)


 


 

Om een druk te kunnen berekenen moet je weten wat de inhoud van de fles is en hoeveel gas er ontstaat bij de reactie van azijn en bicarbonaat. Daarbij is ook nog heel belangrijk hoe stijf je de kurk in de fles hebt gedrukt. Hoe meer weerstand de kurk heeft, hoe meer druk er ook wordt opgebouwd.


De carbonaat oftewel bak-soda wordt door scheikundigen natriumwaterstofcarbonaat genoemd. (of NaHCO3)


De reactie die plaats vindt= HCO3- plus H+ geeft H2O plus CO2.


De CO2 (oftewel koolstofdioxide) is het gas wat er voor zorgt dat de kurk van de fles schiet. Uit elke 0,35 gram soda ontstaat ca 0,10 liter CO2. Zou de fles nu een inhoud hebben van 1 liter, dan heb je dus ongeveer 3,5 gram soda nodig om de druk met 1 bar te laten stijgen.(Hierbij laat ik de inhoud van de fles, wat dus soda en azijn is even voor het gemak achterwege.)


Zou je de druk theoretisch met 10 bar willen laten stijgen, dan heb je dus zo’n 35 gram soda nodig ( dat zijn ca 3? eetlepels soda).  Nu is de moeilijkheid bij dit berekenen voor de druk, hoelang de kurk er dus op blijft zitten. Je zou als volgt te werk kunnen gaan: begin met kleine hoeveelheden soda, en bereken de druk zoals ik hierboven heb beschreven. Zolang de kurk er blijft zitten weet je dus wat de druk in de fles is. (Zorg dan wel dat je elke keer de kurk er even diep in doet.)


Om de druk te kunnen meten, zou je i.p.v. een glazen fles een ijzeren moeten nemen. Hierin boor je een gat voor een aansluitnippel. Als je dit goed en gasdicht bevestigd hebt, kun je hierop een drukmeter aansluiten. Zo kun je precies zien wat de druk in jouw “fles” is.


Het is misschien niet onverstandig als je met grotere hoeveelheden soda werkt beschermende kleding te dragen. Met name een zogenaamde zuurbril is aan te bevelen.


Hieronder staan nog meer leuke proefjes.


 


http://proto.thinkquest.nl/~jrb508/proefjes.htm