24 januari 2021

Zelf zo sn?l mogelijk zeep maken

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo, voor mijn eindwerk zouden we een “zeepmachine” moeten .
Omdat dit een geautomatiseerd proces moet zijn moet het zo vlug mogelijk gaan. Wat zou het beste recept zijn en de beste methodes?


 (Lees meer ……………………)

 


Er zijn 3 gangbare methoden om zeep te maken. De klassieke methode van vet en olie vermengd met loog, dit al roerend aan de kook houden. Het nadeel hiervan is dat de zeep enkele weken moet “rijpen”.


Gemakkelijker wordt het wanneer je de zogenaamde raspmethode gebruikt. Hierbij wordt gewone witte zeep geraspt en kan vervolgens met toevoegingen van geur- en kleurstoffen in allerlei soorten vormen worden geperst.


De andere gemakkelijke maar iets duurdere methode van kant en klare zeep omvormen tot jouw eigen produkt, is die van de zogenaamde “Melt and pour soap”. Deze zeep wordt zacht op het vuur of in de magnetron. Hierin kun je dus ook eigen toevoegingen zoals kleur en geur verwerken.


De klassieke methode is dus het zelf maken van zeep. Hieronder zie je een beschrijving van het proces.Breng ongeveer 5 g vet in een erlenmeyer met een grote opening of in een bekerglas van 250 ml en smelt dit langzaam. Voeg ongeveer 3 mL 45% kaliloog toe en ongeveer 8 mL glycerol (hierdoor ontstaat een homogener mengsel).
Verwarm voorzichtig onder zwenken of roeren. Het mengsel wil nog wel een schuimen: zorg er voor dat het niet te wild gaat.
Nadat het aanwezige is verdampt, verdwijnt het schuim. Als het mengsel helder bruin is geworden, is de reactie min of meer afgelopen. Je moet dan stoppen met verwarmen.
Laat het mengsel afkoelen en verwarm intussen 150 mL water.
Schenk dat hete water op het vast geworden mengsel tot het glas halfvol is. Breng het mengsel met een roerstaaf zo goed mogelijk in oplossing.
Voeg nu zoveel van een geconcentreerde keukenzoutoplossing toe tot er geen mengsel meer aan de roerstaaf blijft hangen.
Koel af onder de kraan.
Bovenop scheidt zich een witte ‘koek’ af, dit is de zeep. 


Om dit proces te mechaniseren, zul je gebruik moeten maken van o.a een roermechanisme (misschien een oude deegmachine uit een bakkerij) en doseerunits. Let er wel op dat het loog een gevaarlijke stof is. Dus ook denken om beschermende kleding en veiligheidsmaatregelen !!!!!


Bij “zeepmachines” worden zeepkorrels gebruikt. Dit is veiliger als de voorgaande beschreven methode en ook gemakkelijker uit te voeren. De korrels worden in een pers met toevoeging van eigen ingredienten (geur en kleur) gedaan, waarna deze in de gewenste vorm worden geperst.


Misschien zou je een oude worstmachine kunnen gebruiken die je eerst een beetje moet aan passen natuurlijk. Kijk eens op het forum over zeep maken, hier staan ook leuke suggesties: http://www.vanderleden.com/zeep/zeep/ecboard.cgi


Verdere links met veel informatie: 


http://www.angelfire.com/ab7/annabee2/zeepa005.html


http://www.vanderleden.com/zeep/


http://www.de-drie-heksen.org/zeep/zelf_zeep_maken.htm


http://www.gilde.com/cat/cat_nl_zeepapparatuur.html


 


Stuur je het team van NW een stukje zeep op, kunnen wij ons ook eens met zelfgemaakte zeep wassen. Alvast bedankt.