1 januari 2021

speedboot ongemanierd

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Mijn speedboot is erg ongemanierd(niet koersvast) op lage snelheid.
Wat kan ik hieraan doen?


  


Jij bent niet de enige die hier last van heeft. (Lees meer………….)

Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem. Maar meestal heeft het te met het feit dat de schroef niet diep genoeg in het ligt. Als een speedboot sneller vaart duikt de “kont” dieper het water in, waardoor de boot geen last meer heeft van het probleem. Als je langzaam vaart heb je er wel last van. Achter de boot bevindt zich dan een soort “waterholte” waardoor de schroef zijn werking niet goed kan doen. Dit probleem komt veel voor bij romptypen als geleiders (planerende boten).


Een ander probleem is het zogenaamde “wieleffect” van de schroef. De acherkant van de boot wil eigenlijk dezelfde kant uit als de draairichting van de schroef.   


Omdat jij hoogstwaarschijnlijk een buitenboordmotor (kortstaart) hebt, en waarmee je de boot dus ook stuurt is het effect van sturen bij lage snelheid dus ook minder.


Om het probleem te verhelpen zijn er verschillende oplossingen.


De eerste en meest doeltreffende is om boven de schroef een metalen plaat te bevestigen. Deze wordt verticaal (dus parallel met de staart) gemonteerd. De plaat dient als een soort roer. (Het is eigenlijk gewoon een verbreding van de staart in lengterichting van de boot bekeken.)


Wat wel gedaan wordt om het wieleffect tegen te gaan, is het plaatsen van een stuk buis om de schroef heen. Het water kan dan alleen in richting van de buis verplaatst worden. Hierdoor wordt vaak ook een beter stuurgedrag verkregen.


LET OP !!!!!!!!!!!!!       Gebruik altijd hetzelfde voor je hulpstukken als waarvan de buitenboordmotor is gemaakt. (Meestal een aluminium-legering). Doe je dit niet dan zal je buitenboordmotor binnen afzienbare tijd door corrosie weggevreten zijn. Dus ook absoluut geen roestvrijstaal gebruiken. Lees ook :  elektrolyse en boten .


Voor meer tips over boten en watersport kijk eens op :


http://www.vaartips.nl/


Veel succes.