2 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Is het mogelijk om op een planeet als Mars een dampkring te ?
En hoe zou je dat dan moeten doen?

groeten Eerbeek.


Antw.: Zeer zeker is het mogelijk, maar………………(Lees meer….)

Je komt voor een aantal probleempjes te staan. Elke dampkring wordt geabsorbeerd door het oppervlak van de planeet waar deze dampkring omheen hangt. Dit gebeurt ook bij de en is ook gebeurd bij Mars. De gassen in de dampkring worden opgenomen door het gesteente en stoffen op en in het planeet oppervlak.


Nu bezit de Aarde gelukkig nog veel werkende vulkanen, deze gooien enorme hoeveelheden gassen in de dampkring, zodat de dampkring in stand wordt gehouden. Op Mars is al sinds miljoenen jaren geen vulkanische activiteit meer. Dit houdt in dat als je er een dampkring zou maken, dan zou deze na verloop van tijd dunner en dunner worden. Totdat er geen leven meer mogelijk zijn. Je zou dus steeds de dampkring moeten aanvullen.


Mars heeft al een zeer dunne (ijle) dampkring. Deze bestaat uit ca 95% koolstofdioxide, ca 2% stikstof, ca 1?% argon en nog kleinere hoeveelheden van o.a. waterdamp, en andere stoffen.


Maar goed hoe proberen we dan een dikke dampkring voor Mars te maken, zodat de temperatuur hoger wordt en er eventueel na heel wat jaartjes leven mogelijk is. Hier hebben al heel wat mensen hun hersenen mee gepijnigd. Zo las ik ergens een voorstel om al het nucleaire arsenaal van de Aarde boven de poolkappen van Mars te laten ontploffen. Hierdoor zou het smelten (bevroren CO2) en zou het dampkring oftewel atmosfeer vormen. Andere voorstellen zoals micro-organismen en algensoorten op Mars te dumpen, die kunnen gedijen in het huidige klimaat van mars. Deze organismen enz. brengen gassen in de atmosfeer zodat er na heel wat jaartjes een dampkring kan ontstaan.Het is wel zo, als de temperatuur eenmaal iets hoger is (nu is de gemiddelde dagtemperatuur ca -30 gr. C.) dan gaat het proces veel sneller om een dikkere dampkring te krijgen. Misschien is het mogelijk volgens andere voorstellen om d.m.v. weer atoombommen e.d. diepe gaten in het oppervlak van Mars te maken, zodat  er misschien warmte diep onder de korst van Mars naar buiten komt. Hierdoor smelt het ijs en komen andere gassen uit het binnenste van mars naar buiten waardoor een dampkring wordt gevormd.


En zo gaat het maar door met de ideeen. Zelfs het idee van robots die zichzelf kunnen reproduceren, zodat die voorbereidende dingen kunnen doen op Mars, om een dampkring te maken.


In principe heeft Mars alles al om een dikke en leefbare dampkring te maken. Het is alleen een kwestie om de temperatuur iets te verhogen waardoor de poolkappen smelten. lukt dit eenmaal dan zal het zeer snel kunnen gaan. (een paar honderd jaar). Hieronder volgt een theoretisch stappenplan.


1: raketten gevuld met freon (=stabiel gas met sterk broeikaseffect) boven mars laten ontploffen. Hierdoor wordt de temp. iets verhoogd waardoor polen smelten.


2: Het ijzeroxide (vandaar de rode kleur van Mars) ontleden in ijzer en zuurstof. (zou kunnen met de eerdergenoemde robots)


3: Atmosfeer heeft nu belangrijkste stoffen, misschien nog toevoegingen van onder meer ozon enz. (In theorie is dit zo’n 200 jaar later)


4: Planten en organismen naar Mars brengen en zodoende een biosfeer maken waarin mensen en dieren kunnen leven.


Simpel he


 


Op onderstaande links vind je veel meer informatie over Mars.


http://www.havovwo.nl/vwo/vna/bestanden/vnaskpws2.pdf


http://www.rehon.nl/Rehon50.04.htm


http://members.lycos.nl/lvdbos/zonnestelsel.html


http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/print.php3?id=4308