4 januari 2021

zonnestralen optica

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Waarom lijken zonnestralen die door losse regenwolken schijnen niet parallel gericht te zijn, maar uit 1 punt te komen [de ]? (op zo’n grote afstand van de zon zouden de lichtstralen toch parallel moeten lopen). is dit optisch bedrog? groetjes,Bert


Zo lopen vrijwel parallel hoor, maar door gaten kunnen leuke dingen ontstaan. Door het volgende zal het duidelijker worden. Lees snel verder……….

Neem een zonnige dag, met als het kan af en toe een wolkje. Dat is het leukste om te zien voor onze proef. Neem een zwart stuk papier, of andere donkere kleur. Maak in het midden een klein gaatje, zeg 3mm. Neem ook een wit vel papier mee naar buiten (beide A4 ongeveer) Houdt nu het donkere stuk papier loodrecht op de zon. Het witte papier ongeveer een meter hier achter. Je moet even kijken wat het mooiste resultaat oplevert. Je zult nu op het witte vel een klein zonnetje zien, groter dan die 3 mm dan het gaatje was. Als er een wolk langs komt kun je dit goed zien. Het gaatje werkt als een lens, zo werden ook de eerste foto’s gemaakt. Men maakte een zwart doosje, deed hier lichtgevoelige plaat in. En hield deze een aantal seconden open. Dit kon natuurlijk alleen met stilstaande beelden. Als je goed kijkt, zul je zien dat het beeld omgekeerd is! En zo;n gaatje kan je ook in het groot hebben natuurlijk………