5 januari 2021

Work vector created by stories - www.freepik.com

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly
 Jasper: Ik vraag me al heel lang af hoe de tijd nou werkt, wat is tijd? hoe kan ik me een voorstelling , kun je in tijd reizen. zijn er dingen sneller dan tijd? wat gebeurt er als je sneller dan tijd gaat, waar kom je dan terecht. waarschijnlijk een hoop vragen waar geen antwoord op is. ik lees graag de antwoorden, twijfel niet om VEEL tekst neer te zetten ­čÖé

Ik weet niet of we daar “tijd” voor hebben (geintje) Ja raar spul he, tijd. Maar lees verder, misschien kan ik het wat duidelijker maken.

Waar komt de tijd vandaan? Het is altijd tijd voor iets. maar we nemen er vaak te weinig tijd voor. 


Vervelend h?, maar het is zo. We leven op de , en overal hangen klokken. Elke video heeft een klok, dat moet wel anders zou je niets op tijd kunnen opnemen. Mits natuurlijk de programma’s op tijd beginnen. Maar goed het  is duidelijk we hebben constant te maken met tijd. We moeten voor het ontstaan van tijd een tijdje terug in de tijd. ( je wordt er toch gek van, alles is tijd) Kijk voordat onze aarde en de er waren was er al tijd. Alleen was er niemand om dit te vertellen. (dat het tijd was) Sommige gelovige mensen denken dat er voor het ontstaan van de aarde en zon geen tijd was. Want er stond in de bijbel dat een eindeloze eeuwigheid was, en pas na het “maken van de aarde en zon” er tijd was. Maar ja, hoe wist god dan dat het tijd was? Had die dan wel tijd? Of de tijd? Maar laten we bij de natuurkunde aankloppen. We weten inmiddels dat het heelal al lang bestaat. Door allerlei metingen en registratie door de eeuwen heen, hoe lang precies weten we niet, maar we moeten wel denken in vele miljarden jaren.

We weten inmiddels dat de zon al zo’n 5 miljard jaar aan de hemel staat, en de aarde doet daar niet veel aan onder. En de eerste mensen ontdekten al snel dat het niet altijd licht was. Over een bepaalde tijd werd het donker en licht. En ja dat was zo, was niet veel aan te doen! Ze zagen ook dat de zon in het oosten op kwam en in het westen weer onder ging, elke dag weer. En toen, zeg maar 1000 jaar terug dachten de mensen dat de zon dus om de aarde draaide. Nachts was hij gewoon achter de aarde, om de volgende dag weer tevoorschijn te komen. Niet zo gek gedacht natuurlijk, want zo lijkt het ook. tot zo’n 300 jaar geleden dachten de mensen dit nog steeds! Maar goed, men stak eens een stok in de grond, en ontdekte dat de schaduw zich langzaam verplaatste. Deze schaduw beschreef een halve cirkel op de grond. Goh, dachten een paar mensen. Dat is leuk zo’n halve cirkel, dan is natuurlijk nachts de andere halve cirkel aan de beurt. Alleen zie je dat niet. Maar dat konden ze wel bedenken. Hier konden ze mooi gebruik van maken, en verdeelde deze in stukken (12) dan konden ze bijvoorbeeld afspreken op een bepaalde tijd bij elkaar te komen. En ze maakten daar een afspraak over. Ook ontdekten de mensen dat bepaalde sterren na 365 dagen (ongeveer) weer precies op dezelfde plek aan de hemel stonden. Blijkbaar draaide de aarde in 365 dagen rond de zon. Alleen wisten ze dat in die tijd nog niet.

Dus als er 365 dagen en nachten voorbij waren, noemde zij dit een “jaar” Het zijn echt allemaal afspraken van volkeren onderling geweest. Om zo wat houvast te krijgen betreft het verstrijken van dagen en nachten achter elkaar. Maar ja als er geen zon aan de hemel was, wist je alleen maar dat het dag of nacht was. Dus men bedacht iets waardoor je altijd kon zien hoe laat het was. Rond het jaar 1700 werden de eerste klokken gemaakt, en deze gaven de gemiddelde zonnetijd aan. Want niet alle dagen zijn even lang. Het scheelt wel een een minuutje. Daarvoor maakte men ook gebruik van zandlopers en kaarsen om een bepaalde tijd aan te geven. Voor het gemak bedachten ze dan ook maar dat het makkelijk was om 2 x 12 uur te hebben, 12 dag uren en 12 nacht uren. 24 uur dus! en daar is onze hedendaagse klok nog steeds op gebaseerd. De eerste klokken waren niet zo nauwkeurig, en moesten dan ook vaak bijgesteld worden. 

Door de loop van jaren is er veel verbeterd aan de klokken, en werden steeds nauwkeuriger. Tot men uitvond dat een stukje bergkristal, samengebracht tussen twee plaatjes met een bepaalde druk ging vibreren (oscilleren) met een bepaalde frequentie. Dit was zeer constant, en hier maken we nog steeds gebruik van in onze klokken, en horloges. Door hier wat elektronica rond omheen te bouwen hebben we de mooiste horloges. Er worden ook nog steeds mechanische klokken gemaakt, die door grote nauwkeurigheid van de instrumentatie zeer nauwkeurig lopen.

Maar om nu nog nauwkeuriger te kunnen meten hebben we op verschillende plaatsen atoom klokken staan. Men heeft ontdekt dat er stoffen bestaan die om een bepaalde tijd veranderen. Dit is bijvoorbeeld het cesium atoom, dat steeds in een andere toestand over gaat. Dit gebeurd met zo’n regelmaat, dat een klok die hiermee werkt maar 1 seconde afwijkt op de 300.000 jaar. Daar kunnen wel mee leven toch?

Ik kan hier nog zeer veel meer over schrijven, maar ik hoop dat het zo iets duidelijker geworden is.  Voor reizen in de tijd kun je zoeken op de site. Helemaal bovenaan. Vul maar tijd in en dan zoeken, dan komt er genoeg.