5 januari 2021

electroforese

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

wat is electroforese, hoe werkt dat ding, waarvoor dient het?


Antw.: Electroforese is geen ding maar een scheidingsmethode met behulp van een ding. Maar wat wil men scheiden en over wat voor ding hebben we het. (Lees meer…………………………..)

Wetenschappers willen soms bepalen hoeveel van een bepaald element aanwezig is in een stof. Maar hoe kun je nu het snelst bepalen hoeveel chloride er bijvoorbeeld in een stof zit.


Er zijn zeer veel verschillende scheidingstecnieken. Dit gaat vanaf  ab- en adsorbtie tot destilatie en kristallisatie. Voor verschillende stoffen worden verschillende scheidingsprocessen gebruikt.


Zo is electroforese ook een scheidingsmethode waarbij geladen deeltjes door een buis bewegen die omgeven is door een elektrisch veld. Omdat elke soort deeltje van een stof een verschillende snelheid heeft, kan men dit gegeven gebruiken om deeltjes te scheiden. (In dit geval gaat het om de zogenaamde retentie tijd). Om deze deeltjes op te sporen wordt er gebruik gemaakt van detectie-apparatuur. Dit kan met UV-licht gedaan worden. De UV-detector registreert nu m.b.v. een computer hoeveel deeltjes er door het scheidingscompartiment gaan. In het geval van een CZE-opstelling wordt als scheidingscompartiment een capilair gebruikt.


Onderstaande link geeft meer info en duidelijke tekeningen.


http://students.chem.tue.nl/6n220-14/inleiding_elektroforese.htm