1 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly
Hoi, ik heb nu een paar boeken van Govert Schilling gelezen, en in bijna elk boek heeft hij het over de oppervlakte/volume verhouding van planeten. Dat wil zeggen wanneer een planeet een kleiner volume heeft dan bijvoorbeeld de , laten we zeggen de helft, het oppervlakte maar met een kwart afneemt. Het oppervlakte/volume verhouding is dus groter, en omdat het oppervlak relatief groot is ten opzichte van het volume raakt de planeet sneller zijn warmte kwijt. Het gevolg is dat de geologische activiteit ook ophoudt. 

Zou kunnen lees verder……………

PS, stuur nog even je Naam 

Nou maak ik me een beetje zorgen, hij noemt dan bijvoorbeeld Mars, waar geen geologische activiteit meer voorkomt, en dus afgekoeld is, de maan het zelfde verhaal, mercurius ook, en venus is een verhaal apart. Ik vind het gek dat hij geen gevolg trekt voor de Aarde, hij zegt wel dat er op Aarde nog vol op geologische activiteit is, maar wanneer dat ophoudt niet. Kan iemand mij vertellen hoelang het nog duurt voor de Aarde ook geologisch op non actief staat, en er geen leven meer mogelijk is, of zie ik dat verkeerd??
Alvast bedankt!
DOei

Inderdaad, hoe kleiner je iets maakt des te meer oppervlak je krijgt. En de aarde schijnt dus nog steeds de goede verhoudingen te hebben voor het leven te kunnen bergen. Ook heeft de aarde voldoende omvang om een lekkere dikke atmosfeer te hebben, die natuurlijk ook isoleert, in plaats van zo’n dun schilletje zoals Mars. Maar laten we niet vergeten dat nog niemand het precies kan vertellen waarom dit alles zo is. Er wordt veel aangenomen, en dit klopt dan meestal achteraf ook wel weer. Dat de aarde nog steeds actief is zijn ook weer theorieën over. Zo weet men onder ander dat het binnenste van de aarde een ijzeren kern heeft. Niet zo gek natuurlijk, want de maan heeft deze ook. En men gaat er van uit dat door een botsing met een grote meteoriet de maan van de aarde is afgescheiden. We hebben dan ook een magnetische noord en zuidpool. Wat nu onder ander wordt verondersteld is dat de aarde een gigantische generator is die door het ronddraaien van maan, en de aarde weer om de . Door grote stromen diep in de aarde wordt opgewarmd. Zodat we zolang de aarde ronde de zon en de maan rond de aarde draait worden opgewarmd. Onder het aardoppervlak zijn grote vloeibare stromen magma, die zorg dragen voor de warmte, magnetisch veld. Maar ook zorg dragen voor de warmte huishouding van de aarde. 

Maar nogmaals, het is vrij aannemelijk allemaal. Maar we weten het nog niet precies. Voorts is het inderdaad wel belangrijk dat die vulkanische activiteiten nog lang doorgaan. Want juist door de regelmatige uitbarstingen in de atmosfeer houden we deze ook. Dankzij dit delicate evenwicht danken wij onze atmosfeer, en daarmee ook het leven zoals we het nu kennen op aarde. Door de uitstoot van grote hoeveelheden Co2 in de atmosfeer, wordt al heel lang het broeikas effect in stand gehouden. En onze planten en plankton kunnen dit weer omzetten in . Als dit niet wordt aangezuiverd, wordt het evenwicht verstoord. Want zuurstof gaat allerlei verbindingen aan. Met bijvoorbeeld ijzer, aluminium, en allerlei andere mineralen. Zodat dit langzaam gebonden wordt. En waar dit gebonden is, komt het niet meer vrij! Dus we zijn heel blij dat dit wordt aangevuld door vulkanen. De laatste grote uitbarsting op IJsland heeft de wetenschap veel nieuwe feiten geleverd. Het is dus goed dat we een broeikas effect op aarde hebben, dit beschermd tegen te veel afkoeling. Maar te veel is niet goed. Tsja het gaat om het evenwicht. Wat ook nog een leuke bijkomstigheid is, het aardmagnetisch veld. Niet alleen leuk voor de scheepvaart en padvinders. Maar beschermd ons tegen de zonnen winden. Nee deze stinken niet, maar zijn golven van elementaire deeltjes die over de aarde worden uitgestrooid. Door het magnetisch veld worden deze keurig rond de aarde geleid. Zodat we daar geen last van hebben. Want deze deeltjes beschadigen levende weefsels van mens en dier.

Als de zon heel actief is, kunnen we deze deeltjes, althans wat ze veroorzaken zien. Wij zien het dan als Noorder licht. Meestal te zien in hoger gelegen landen zoals Noorwegen, maar ook een enkele keer in Nederland te zien. Zie hier wat meer over onze zon.

Maar ik denk je gelijk hebt, als de vulkanische activiteit ermee stopt, langzaam het leven op aarde ook "anders" wordt. Maar gelukkig gebeurd alles niet van de ene op de andere dag. En als het dan zover is, "ooit" is de wetenschap hopelijk ver genoeg gevorderd om dit in goede banen te leiden.

Zoals je ziet gaat het om evenwicht, gooi je batterijen niet in de afval bak, maar gooi ze in de bestemde batterij bak. Je weet nooit waar het anders toe kan leiden. ­čÖé