Hoe werken de longen?

Polly Translate

Gast:
hallo, ik moet voor de longen nabootsen/namaken. Ik heb echt geen idee hoe dat moet en weet ook niet waar ik zoeken moet. Kunnen jullie mij helpen?
-x- me
Zal ik dan eerst de longen beschrijven?
Moet je de rest zelf doen……..lees verder.

De longen beginnen met een dikke luchtpijp, die zich in twee?n vertakt. We krijgen dan twee longen, waarna de twee vertakkingen zich steeds verder vertakken. Aan het eind van deze vertakkingen bevinden zich de longblaasjes. Dan zijn we al heeeel veel verder vertakt hoor. 


De longblaasjes: Zij zitten als kleine druiventrosjes aan het eind van de vertakkingen. Rond deze blaasjes zit een netwerk van haarvaatjes met bloed. Hier gebeurd het natuurlijk h?. Op de ??n of andere manier moet dat in het bloed, en koolzuurgas er uit. Oh ja dat was ik nog vergeten. Zuurstof er in en koolzuur er uit. Dat wisten we toch al? Oke’, tussen deze uiterst dunne celwand van bloedvaten en longblaasjes (alveolus) vindt de uitwisseling plaats, en wel als volgt. 


Het wordt als het ware door de celwand heen gezogen doordat de roede bloedlichaampjes in het bloed een kleine onderdruk hebben. Dit kan omdat de celwand zo ontzettend dun is dat het zuurstof er doorheen kan. Men noemt dit disfusie. Rode bloedlichaampjes zijn nu eenmaal ontworpen om zuurstof het best op te nemen. Dus het koolzuur zal worden verdrongen, en wordt afgevoerd naar buiten. Er is een gas dat nog makkelijker wordt opgenomen door de rode bloedlichaampjes. En dat is Co ofwel kool monoxide. Dit komt vrij bij een onvolledige verbranding van koolhoudende stoffen. Dit gas wordt 20 maal zo goed opgenomen dan zuurstof, en blijft nog heel lang in het lichaam, soms weken. Als je even boven de barbecue komt met je gezicht, dan gaan vaak je ogen prikken. Dat is het kool monoxide gas!


Het ademhalen gaat de hele dag door, dus er komt ook stof, en viezigheid in de longen. Dit moet er ook uit! Dit gebeurd door de trilhaartjes in de long pijpen en vertakkingen. Deze zwepen als het ware alle onrechtmatigheden weer naar buiten. En worden samen met wat slijm afgevoerd. De trilhaartjes zijn heel klein, ze kunnen niet met het blote oog worden gezien. Nog wat feiten:  Per minuut haalt een volwassen mens ongeveer twaalf tot zestien keer adem. Per dag passeert zo’n 10.000 liter lucht onze luchtwegen, op weg naar de longen. In een gemiddeld mensenleven vullen de longen zich zo’n 500 miljoen keer, waar veel mensen nooit bij stil staan. Het aantal longblaasjes wordt op 900 miljoen geschat. Als men de longen van een gemiddeld persoon zou uitvouwen, zeg maar de oppervlakte van alle longblaasjes. Kom je op 90 m2. Als je zo’n kamer oppervlakte thuis hebt, kun je ruim zitten. Aangezien de ingeademde lucht 21 % bevat, de ingeademde lucht ongeveer een halve liter is. Zal per minuut ongeveer 1,26 liter zuurstof worden ingeademd. De uitgeademde lucht bevat nog zo’n 17 % zuurstof. Want niet alle zuurstof wordt opgenomen door de longen. De totale zuurstof opname door de longen naar het lichaam is dus maar 240 ml. De uitgeademde lucht bevat 200 ml kooldioxide per minuut. Dit hangt natuurlijk af door de inspanning die wordt geleverd. En ook het voedsel dat wij opgenomen hebben. Na het zal dit percentage hoger liggen. En tijdens rust lager.  


De ademhaling wordt geregeld door de onwillekeurige spieren. Als je bewust probeert je adem in te houden, zullen de kleine hersenen het van je over nemen. Of je nu wilt of niet. 


Dan moet er ook nog lucht in de longen komen, aangezien het met hard lopen met je mond open snel zat wordt. Heeft de hier iets anders voor gevonden. Je longen zitten tegen het zogenaamde longvlies en borstvlies aan. Beide vliezen zijn gescheiden door een dun laagje vloeistof, waardoor er geen lucht tussen kan komen. En deze over elkaar kunnen glijden.


Voor de ademhaling wordt gebruik gemaakt van de buitenste tussenrib spieren, en het middenrif. < buik ademhaling. De uitademing gebeurt door de tussenrib spieren, en de buikspieren. Deze laatste duwen de ingewanden en daarmee het middenrif omhoog. Zoals boven al beschreven gebeurd dit alles automatisch. We hoeven er niet bij na te denken. In het centraal zenuw centrum wordt de ademhaling geregeld. Hierin zit een onderdeel “het ademhaling centrum” zal ik maar zeggen. Dit is gevoelig voor het gehalte kooldioxide in het bloed. Deze geeft dan een prikkel aan de longen. In ademen uit ademen. En hoeveel de longen zijn uitgerekt, om vervolgens weer uit te ademen. Je moet er toch niet aan denken om dit heel de dag bewust te doen! 


Maar ook het gehalte aan zuurstof wordt gemeten. Twee kleine censors links en recht van de halsslag aders meten het zuurstof gehalte in het bloed. Medische naam: glomus caroticum  Deze staan met zenuwen in verbinding met het ademhaling centrum. Je ziet het is een complex geheel. Het is dan ook wonderlijk dat ondanks dat mensen zwaar roken, alles nog zo lang blijft werken. 


Tsja, ik heb zo toch al aardig bijgedragen aan het werkstuk denk ik zo………….Maar maak maar een model van de longen. En vertel je verhaal erbij. Je zou kunnen denken aan sponzen, magnetron folie die de dunne celwand voorstellen van de longblaasjes. Stukje pvc pijp, als longpijpen. Van die inpak chips als rode bloed lichaampjes, moet je nog wel rood maken natuurlijk. Stukje spaghetti als bloed adertjes. Stukje elektriciteit draad als zenuw banen.


Je kan ook nog wat koolzuurgas meenemen, om te laten zien dat daar geen zuurstof in zit. Neem van thuis mee…… Een drinkglas. Doe hier in ??n thee lepel riet suiker, vul deze voor een kwart met handwarm water. Doe hier een thee lepel instant gist (bakkers gist mag ook) Dek deze af met een schoteltje en laat dit 1 uur staan. Het zal behoorlijk gaan schuimen, maar dat maakt niet uit. Haal na dit uur het schoteltje er af, en steek een lucifer aan. Laat deze langzaam in het glas zakken. Je zult zien dat de vlam uit gaat. Wat hebben we hiermee bewezen? Dat het lichaam vol met kooldioxide niets meer kan verbranden. En als je het bovenste hebt begrepen, dit lichaam dan dood is. Je kan ook aan het glas ruiken, het zal flink in je neus prikkelen.


Veel succes!