5 januari 2021

de geschiedenis van het tijdreizen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een project op school over tijdreizen en nou ben ik daar een beetje over aan het zoeken op het web, maar ik kan niets vinden over de .

Hoe zijn de gedachten van de mensen in de loop van de tijd veranderd over tijdreizen?

Dat is iets wat ik graag zou willen weten en wat ik goed zou kunnen gebruiken.
Antw.: Zoals je weet is tijd heel betrekkelijk, oftewel relatief. (Lees meer….)

Inderdaad is er niet veel te vinden over de geschiedenis van het tijdreizen. Maar ik denk dat sinds de tijd dat men echt besef kreeg van de tijd er ook al mensen zijn geweest die hierop inspeelden met de gedachte van bijvoorbeeld tijdreizen.


Nu zou je je eigenlijk eerst moeten afvragen wat tijd precies is. Hiervoor kun je even het stukje lezen van Martin. Kijk op :  Tijd .


Iedereen ervaart tijd op zijn eigen manier. Maar wetenschappelijk heeft de mens een definitie vastgelegd voor de tijd. Deze kennen we als de seconde. Om nu bij het wetenschappelijke te blijven, gaan we dus door met de tijdmeting.Toen de welbekende heer A. Einstein zijn relativiteitstheorie ontwikkelde, bleek ineens dat tijd niet meer absoluut was. Dit was voer in de trog voor science-fiction schrijvers en filosofen. Opeens was alles mogelijk mits je de relativiteitstheorie een beetje misbruikt. Er zijn ontzettend veel boeken en films gemaakt over tijdreizen, en elk gebruikte een andere manier of idee. De een deed het via een worm-gat en de ander met snelheden boven het licht. Wat is er nou een mooiere gedachte dan in het verleden of de toekomst te kunnen kijken.


Maar ja de werkelijkheid is anders. Het is fysiek onmogelijk om in de tijd te reizen. Alleen is het wel mogelijk om de tijd langzamer te laten verlopen ten opzichte (relatief) van een ander als jezelf beweegt. ( Of onder invloed van een grotere zwaartekracht natuurlijk).


De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe theorien bedacht die ook hun sporen hebben nagelaten bij de science-fiction schrijvers. En het probleem is dat veel mensen dit ook voor de waarheid aanzien. En zit het er eenmaal in gebakken dan krijg je het er moeilijk uit.

Het idee dat alle tijd ergens tegelijkertijd bestaat, is door een aantal denkers afgeleid om het idee van tijdreizen te poneren. Daarbij is het idee dat het menselijk besef van het verstrijken van de tijd niet veel meer is dan een illusie. Deze illusie komt voort uit de verwarring tussen het vaststaande gegeven en het echte. Dit wil zeggen dat mensen geloven dat ze in een reeks tijdelijke realiteiten bestaan, terwijl ze in feite in een reeks tijdelijke gegevens bestaan die slechts fragmenten zijn van een enkele realiteit die alle tijd omvat.


In dit opzicht wordt de rol van de toeschouwer (de persoon die zijn werkelijkheid meemaakt) cruciaal bij het vaststellen van welke realiteit dan ook. Deze theorie?n lossen ook het probleem van de vrije wil op. Dit wil zeggen dat als alle tijd op hetzelfde moment bestaat, de toekomst al gebeurd is en we daar niets aan kunnen veranderen. Volgens sommigen bestaat elke mogelijke uitkomst van elke mogelijke gebeurtenis al, maar bepalen de keuzes die we welke bepaalde uitkomst voor ons wordt verwezenlijkt.


 


Je ziet het wel, Het blijft een lastig onderwerp. Op deze site is ontzettend veel geschreven over deze materie. Gebruik eens de zoekoptie met de woorden tijd of licht, en je krijgt nog meer informatie voor jouw schoolproject.


Ook staan er in het forum van Natuurwetenschappen heel veel leuke suggesties.


 


Veel succes, en de groeten aan je leraar.