4 januari 2021

Inductie kookplaten aansluiten

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Gast: Erik Inductiekookplaten moeten worden aangesloten op krachtstroom of 2*220 volt. Voor krachtstroom moet de hele meterkast worden aagepast (door het electriciteitsbedrijf). Is dat ook het geval bij 2*220 volt? Of kan dit gewoon worden aangelegd in de bestaande meterkast. Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen krachtstroom en 2*220 volt?
Erik
Ok? Erik, er is al wat over geschreven. Maar ik zal het uitleggen  Lees verder……….

In de meeste, zeker de moderne huizen komt eigenlijk 380 volt ofwel 400 Volt al standaard de meterkast binnen. Maar wordt dan niet aangesloten. In zoverre, ??n fase wordt gebruikt en de nul. Over de nul en ??n fase staat 230 volt. Vroeger 220 volt. Ik zal dit eerst even verklaren. We zijn de afgelopen jaren langzaam over gegaan naar 230 volt. Eerst is dit geleidelijk aan gebeurt. Dit was nodig om het hele net uniform te aan Europa. Inmiddels is de spanning overal zo’n 230 volt. 


In ieder geval is bij jou dus ook de normale situatie, ??n fase en nul. En deze verdeeld over verschillende groepen. Keuken, badkamer, woonkamer enz. Zou je een 400 volt aansluiting willen, ofwel 3 fase krachtstroom. Dan moet deze worden aangevraagd bij de leverancier. Hartstikke leuk, maar dat kost je wel geld. Aangezien we in ons hart toch allemaal een beetje Zeeuwse inslag hebben moet je hier over nadenken. Maar bij een normaal belaste groepenkast is het mogelijk om de kookplaten te voeden door bijvoorbeeld 2of 3 groepen van 230 volt. Mits natuurlijk het fornuis er voor geschikt is. Dit even navragen, of achter op het plaatje kijken. Of daar iets vermeld staat over 230 volt. Hier onder kun je zien waar de vandaan komt. En hoe het je huis binnenkomt.Meestal zijn in de nieuwe huizen tegenwoordig in de keuken een paar aansluitdozen niet van draden voorzien. Dit hebben ze gedaan om draad en veiligheden te besparen. Het was zeker niet voor uw gemak gedaan. Er mag maar ??n groep per pijp worden doorgevoerd. Het maximum aan draden in ??n pijp is 5. Dus daar liggen uw beperkingen. In principe kan er 25 Amp door een draad diameter van 2,5 kwadraat lopen zonder overbelasting te krijgen. Maar dit is niet zo gebruikelijk in een huisinstallatie Krachtstroom (3×1 fase nul + ) mag wel door ??n pijp lopen. 


In de nieuwe huizen met die lege aansluitdozen zit vaak wel een draad getrokken. Dit is de zogenaamde controledraad. Deze is zwart, en kan niet worden gebruikt als trekdraad. Het wil wel eens lukken, maar als hij breekt, en meestal dan een meter voor het gaatje. Ben je niet blij, en moeders had vandaag graag willen koken. Dus het best even een trekveer gehaald bij de bekende hobby zaken. Vergeet dan niet draad mee te nemen, bruin, blauw, groen/geel. En natuurlijk een geaarde wandcontact doos. (stopcontact) Kijk even in de meterkast op de andere veiligheid automaat wat voor type gebruikt is. De nieuwe groepenkasten hebben namelijk een rail, waar de automaten zo in geklikt worden. Hartstikke mooi, maar niet fijn als je er ??n met draden in wilt duwen. Want dat lukt beslist niet. Voor de duidelijkheid, je mag de uitbreiding niet onder ??n van de andere groepen steken. Deze kan overbelast raken, en de veiligheid uitschakelen. ( moeders, of vaders niet blij)