3 januari 2021

waterpijl zee

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Als alle dieren die in de zee leven uit de zee worden gehaald, van schelpdier tot walvis, daalt dan het waterpijl van het zeewater??De vissen zijn in ieder geval niet blij met jou voorstel.

Wat er gebeurt is, dat waar eerst de zat, er als het ware nu een gat zit wat opgevuld wordt met . Het waterpeil zal in theorie dus dalen.  Het is hetzelfde principe als wanneer je thuis in bad stapt. Heb je het bad tot de rand toe opgevuld, en je gaat er dan in liggen, dan zal het bad overstomen, want waar jij zit kan geen water meer zitten. Stap je vervolgens na een paar uur lekker baden uit het bad, dan zul je zien dat het water, wat nog tot de rand stond, een stuk lager is.


Wat in het klein in bad gebeurd, gebeurt ook in b.v. een zwembad. Heb je een zwembad van 20 meter breed, 50 meter lang en 2 meter diep, dan zit daar 20 x 50 x 2 = 2000 m? water in. Voor ieder millimeter waterhoogte heb je dus 1000 liter (1 m?) water nodig. Als 10 stevige dames, van elk 100 kg in het zwembad gaan liggen, zullen ze dus samen ook ongeveer 1000 liter water opzij drukken, en zal het waterpeil in het zwembad 1 mm stijgen. Vis je ze er daarna weer uit, dan daalt het waterpeil weer 1 mm.    Er zit echter een klein addertje onder het gras, als ze wel uit het water gaan, maar ze gaan op een luchtbed drijven in het zwembad, dan verplaatsen ze nog steeds evenveel water. Het maakt dus niet uit of ze in het water zitten, of op het water drijven. Dit geldt ook voor de dieren die je uit de zee haalt. Als je met een vissersboot 1000 ton vis uit de zee haalt, zal de boot dieper in het water komen te liggen, en wel zoveel dieper dat hij ook 1000 ton meer water verplaatst. Pas als de vis uitgeladen is op de wal, zal het water in de oceaan theoretisch gaan zakken. Net zoals de DD’s (dikke dames) eerst van het luchtbed op de kant moeten gaan zitten.


**arjen**