17 juni 2024

Goeie-dag, Mijn naam is Joop Koster en zag een tabel over bloedgroepen waaruit ik opmaakte (mijn bloedgroep is; AB+) dat ik aan iedereen bloed kan geven maar alleen van een andere AB+ kan ontvangen! Klopt dit??
M.vr.gr. Joop Koster


 


Nee Joop, dit klopt niet.


 


Een donor met bloedgroep O kan aan acceptoren (ontvangers) met alle bloedgroepen bloed geven, een donor met bloedgroep A kan aan acceptoren met bloedgroep A en AB bloed geven, een donor met bloedgroep B kan aan acceptoren met bloedgroep B en AB bloed geven, een donor met bloedgroep AB kan alleen aan acceptoren met bloedgroep AB bloed geven.


AB kan dus van iedereen ontvanngen, maar alleen aan zichzelf geven.


Zie verder het veel uitgebreidere verhaal van collega Spacewuppy over BLOED groepen.


**arjen**


Hieronder het commentaar van gast:


bloedgroepen

Ik wil graag antwoord geven op de nog niet zo lang geleden gestelde vraag : welke bloedgroepen zijn er allemaal, en dan niet alleen ab0.
Het antwoord op de vraag ging uiteindelijk alleen maar over het ab0 systeem.

Het antwoord is eingelijk: ja er zijn heel veel bloedgroepen naast het ab0 systeem. Het aantal ligt rond de 250, waar het ab0 systeem er 1 van is, maar tegelijk ook het belangrijkste. Andere bloedgroepen zijn: Rhesus, Kell, Bombay, Lewis, Duffy, en het P bloedgroepensysteem. En zoals vermeld zijn er nog vele andere systemen. Ook is het goed te vermelden dat er nog elke dag nieuwe bloedgroepen worden gevonden.
Het is ook interessant om te vermelden dat onze voorvaderen, dus zwarte mannen in het continent afrika vermoedelijk bloedgroep A hadden.