5 januari 2021

Maansverduistering goed te zien

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Uitgegeven: 9 november 2003 08:26
Laatst gewijzigd: 9 november 2003 08:26

RIJSWIJK – De maansverduistering in de nacht van zaterdag op zondag is toch goed te zien geweest. Meteorologen verwachtten zaterdag nog dat de verduistering van het hemellichaam aan het oog zou worden onttrokken door bewolking. Het hoogtepunt van de totale verduistering was tussen 02.00 uur en 02.30 uur.

Francois Swinkels, voorzitter van de Landelijke Samenwerkende Publiekssterrenwachten zei na afloop van het verschijnsel: “De kleur van de maan was erg mooi deze keer, omdat het uitzonderlijk helder was, in tegenstelling tot de weersvoorspelling.” Volgens ooggetuigen was er op verschillende plekken enige sluierbewolking die niet hinderlijk was, maar juist de sfeer verhoogde.


Bij een maansverduistering trekt de maan door de schaduw van de . Uit de volle maan ontbreekt dan een ‘hap’ die steeds groter wordt totdat de maan volledig door de donkere aardschaduw is ‘opgeslokt’. Het hemellichaam is dan niet helemaal onzichtbaar, maar straalt nog met een donkere, oranje-rode gloed. Wie op dat moment op de maan zou staan zou een oranje-rode ring om aarde zien. Dat is het licht van alle zonsondergangen en zonsopkomsten op onze planeet.


 


Bron: http://www.nu.nl