23 juli 2024

firebird86: Ik vraag me af hoe het destillatieproces van olie werkt, waaruit ze petroleum, kerosine en …. halen. Ik heb ergens iets gelezen over een destillatietoren? Wat is dat? kunnen jullie me dit uitleggen.
Dat kunnen wij, toevallig werk ik in dit soort fabrieken. Lees verder om hier meer van te zien.

Er bestaan over de wereld verschillende soorten ruwe olie. Die wij op de Noordzee produceren is dun (lage viscositeit) en betekend dat deze veel lichte kool verbindingen heeft. Ofwel veel benzeen, benzine, kerosine, aromaten, en gas. Dus wij boffen hier, want voor deze olie wordt veel betaald. Er bestaan ook veel dikkere olie soorten, die moeten vaak nog met stoom worden verwarmd onder de grond. Dit om voldoende vloeibaar te worden, voor het verpompen naar de oppervlakte. Dit in tegenstelling tot de gas houdende soorten, die komen onder druk de vanzelf de grond uit. Je zet de kraan open, en het komt vanzelf uit de grond. Later als het winnen moeilijker gaat, wordt wel “gaslift” toegepast. Er wordt dan gas op 1 kilometer diepte in de productie pijp geblazen. Dit borrelt dan door de olie naar boven toe, waardoor de olie lichter wordt. Deze komt dan makkelijker omhoog doordat het gewicht over 1 kilometer minder geworden is. Het gas wordt weer afgescheiden, en wordt weer opnieuw gebruikt, na te zijn comprimeert door een compressor. Maar er bestaan ook nog moeilijker winbare olie soorten. Leisteen olie. Dit is hele dikke olie die tussen leisteen zit, hier moet altijd met stoom worden gewerkt, het licht vaak wel dicht aan het oppervlak van de aarde. Erg rendabel is dit nog niet, maar als de olie prijs hoger wordt kan dit opnieuw rendabel worden. Het is een duur win proces. 


De belangrijkste stof die uit de aardolie wordt gewonnen is nog steeds benzine en kerosine. Laat je niets wijsmaken, dit brengt nog steeds het meeste op. Uit benzeen worden de meeste leuke stoffen gemaakt, zoals plastics, lijm, verf, kunstharsen. Zware stookolie wordt in scheep motoren gebruikt, en wat achterblijft op de bodem van de toren is te gebruiken als basis voor asfalt. Een zeer taaie stof, rijk aan lange koolstofverbindingen. 


De distillatie toren.


Zoals ik boven al beschreef zitten al deze stoffen in de ruwe olie, op zijn Engels: crude Kijk om dit zo in je wagen te gooien, schiet niet op. Hij zal niet ver komen. De kunst is dus om al deze stoffen er uit te halen, voor ieder de bruikbare stof. Het principe is niet moeilijk. Elke stof condenseert (slaat neer) bij zijn eigen temperatuur. Zo is dit ook met al deze stoffen. Benzine zal rond de 70 graden neerslaan, terwijl asfalt nog maar zeer moeilijk verdampt, deze blijft dan ook achter op de bodem. Het gas slaat pas neer onder de twintig graden, dus deze als laatste bovenin de toren. Ik heb op de bodem van de toren een begin gemaakt met het verdampen van de olie, die dan steeds een stapje hoger gaat. Ik kon niet heel de toren weergeven, maar bedenk dat dit zo doorgaat tot bovenin de toren. Zie eerst de toren. 


Ruwe olie komt binnen via de warmte wisselaar, de rode spiraal warmt de olie op tot 600 graden Celsius. Vervolgens komt dit in de destillatie toren. De kokende olie verdampt, en dwarrelt naar boven door de kolom heen. Al die paddelstoeltjes zijn de openingen in de verschillende niveaus. Hierin condenseert iedere stof op zijn specifieke temperatuur. En wordt dan afgevoerd in de verschillende pijpen, die weer uitkomen in een opslagtank. Of voor verdere verwerking. Sommige olie kan bijvoorbeeld veel zwavel bevatten, en moet dan aanvullend worden verwijderd.


Zo zie je, het is niet moeilijk. Maar het ontwerpen zo’n toren natuurlijk wel. Het is heel belangrijk dat op ieder niveau de juiste temperatuur heerst. Je kan ook niet te veel olie in ??n keer toevoegen, anders zou de toren overstromen, en alles in de gas pijp terecht komen.  Dit is het werk van de operators. Die moeten het proces zo in de hand houden, dat het juiste product uit de juiste pijp komt. Ze hebben dan ook ontzettende hekel als er een nieuwe oliesoort binnen komt. ( voor sommige een uitdaging) Dan moet alles weer opnieuw worden ingesteld. Maar tegenwoordig is er heel wat werk dat de computers kunnen doen. Zo kan een bepaalde oliesoort al in het geheugen staan van een proces PC, dan zijn er misschien alleen wat aanpassingen nodig. Maar het fijn afstellen blijft mensenwerk.