25 januari 2021

Zuurstofdoorlatende vloerverwarming

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Uit andere onderwerpen heb ik begrepen dat het om “tyleen” leidingen zou moeten gaan, hoewel mijn huis 12 jaar oud is en die leidingen 15-20 jaar geleden werden gebruikt.
De leidingen liggen zowel boven als beneden en de cv ketel staat beneden.

Lees verder voor het antwoord…….

Het probleem is dat het leidingwater bruin van kleur is en dat de pomp + 3-weg klep het al na 2 jaar begeven heeft.
Volgens een installatiebedrijf ligt het aan de leidingen waardoor ijzerdeeltjes zich aan stalen componenten hechten en vast laten lopen. In het verleden is er al eens een warmtewisslaar geplaatst om CV en vloer gescheiden te , maar dat geeft een heel erg trage warmteoverdracht. Nu zit die wisselaar er nog tussen maar doet niet mee met het systeem, ik vermoed dan ook dat daar de ijzerdeeltjes vandaan komen De enige oplossing is dan de vloeren openmaken en nieuwe leidingen erin leggen of overal radiatoren plaatsen.

Is er geen andere oplossing voor? zoals een binnenleiding erin schuiven of een vloeistof die de leiding luchtdicht maakt?
Iedere maand de troep eruit spoelen gaat ook irriteren.

Tsja, ik denk dat je eerst het probleem moet aanpakken betreft het in het systeem komen van het ijzer. Ik neem aan dat je ook stalen leidingen in je systeem hebt. En doordat je nu steeds de leidingen doorspoeld met schoon wordt het probleem eigenlijk alleen nog groter. Het spoelwater bevat namelijk die nieuwe verbindingen aangaat met het ijzer in je systeem. Dus na elke spoelbuurt nieuw ijzer(oxyde) Dat schiet niet op dus. Kijk of het mogelijk is om grote stukken pijp te vervangen door koper. Of in ieder geval door nieuwe pijp. Hierna alles nog eens goed spoelen en schoonmaken van de warmte wisselaar. Als je vloerverwarming nog goed doorloopt is hier niets aan de hand. Het water hier in zal in “dood”zijn, wil zeggen zonder zuurstof. Als je warmtewisselaar van staal is, kan mij bijna niet voorstellen. Zou ik deze direct vervangen door een van een edeler metaalsoort. Eigenlijk moet je dus het water in je systeem zo min mogelijk vervangen. Er bestaan middeltjes die je kan toevoegen na het spoelen van je systeem. Maar dan moet het eerst helemaal goed schoon zijn. Kijk ook hier  Een goede loodgieter moet het kunnen bestellen voor je. Dit middel bevorderd de doorstroming, verminderd corrosie, en smeert.


Als de doorstroming van de vloerverwarming nog te weinig is na al deze dingen. Zou je een zwaardere pomp ertussen kunnen zetten. Zou nog geen vloeren open breken, dat kan altijd nog.