Distilleren van alcohol

Polly Translate

Nu ben ik even de naam van deze vraagsteller kwijt. Dus ik hou het even op gast. Stuur nog even je naam. 

De vraag: hoe werkt alcohol distilleren. Het is niet echt moeilijk zoals je op de tekening ziet. Je moet echter een paar dingen goed in de gaten houden.


Lees verder……………….

Allereerst de wet. Oh oH


Het is toegestaan om voor de hobby 1/2 liter per keer te distilleren met behulp van een glazen distillatie kolom. Het ethanol (drinkbare alcohol) moet zijn gekocht. (belasting betaald) Dus bijvoorbeeld, ethanol gekocht en dit laten trekken op kruiden. Om het hierna helder te krijgen wordt toegevoegd, en gedistilleerd. Zie ook wijn maken.   hoe werk een gistcel


Ik zal hier bespreken hoe je distilleert:
We doen de wijn in de ketel, 3/4 vol anders loopt het over. We laten de wijn langzaam opwarmen tot het begint te koken. De temperatuur is hierbij niet belangrijk. Zolang het maar langzaam kookt. Stel we koken 2 liter wijn, het eerste beetje alcohol wat uit de pot condenseert noemen we de voorloop. Deze bevat de kop alcoholen, en zijn niet lekker en bevatten onder ander methyl alcohol. Dit moeten wij niet hebben. Dus gooien we het eerste weg. Dit zal in dit geval een borrelglaasje vol zijn.


Dan begint de middenloop, deze willen wij graag hebben en vangen we op in een fles. Dit laten we door gaan tot zo’n 1/2 liter is vol gedruppeld. Hierna begint het wat waterig te worden, ook niet lekker dus stoppen we de distillatie en gooien we de ketel weg. (inhoud) Hoe weten we wanneer we moeten stoppen? Gewoon proeven, zodra je teveel water proeft stoppen. Water zit al genoeg in de kraan. Als je je houd bij kleine hoeveelheden kan het niet misgaan betreft de methyl alcohol. Zelfs als je slechte wijn hebt gemaakt zal de voorloop niet gevaarlijk zijn (onder 5 liter) Het is trouwens niet te zzui, dus dat laat je wel. 


Bedenk wel dat als je dit in grote hoeveelheden gaat doen, en je laat de flessen in pallets bij je thuis brengen. Dat je dan wel eens 2 jaar heel veel rust kan krijgen van de fiscale opsporing ambtenaar, aansluitend gerechtshof. Laat het een hobby zijn!


Wijn en bier benodigheden