PWS longen (biologie)

Polly Translate

Heey!
Ik ben Patricia en zit op dit moment in Havo 5, dus moet ik ook dat vervelende pws maken. Nou wil ik het graag doen over longen en roken. Dan wil ik daar als proefje bij doen het verschil tussen mensen die niet roken en roken. Ik wilde dat eerst doen mbv de vitale capaciteit, maar dat heeft er niets mee te maken. Hoe kan ik dat dan doen? Om aan te geven dat er verschil zit in rokers en niet rokers? welke methode moet ik daarvoor gebruiken?
Alvast bedankt!
Er is al een stukje geschreven over de werking van de longen, dat kan je dan mooi meenemen. Maar er zijn nog wat dingen, lees snel verder……..

Tril haartjes van de longen. (zwaar vergroot)

Kijk als je puur naar de longen kijkt is natuurlijk teeraanslag op de longen niet goed voor de longblaasjes en haartjes. Zie de foto. Daardoor neemt de long capaciteit af. Dan kan de persoon nog wel vitaal zijn, maar het uithoudingsvermogen gaat achteruit. Omdat de roker gewoon minder kan opnemen, dan een niet roker. Maar daar komt nog wat bij kijken. Als je bijvoorbeeld niet over je longen rookt, maar alleen door mond en neus. Zoals de dikke sigarenrokers, krijg je ook schadelijke stoffen binnen op een andere manier. Dit gebeurd dan via het slijmvlies. Maar de longen blijven schoon. Maar deze krijgen toch te met verminderde capaciteit. En wel hierdoor, het bloed neemt via het slijmvlies Co op (koolmonoxide) En waar Co aan een bloedcel zit kan geen zitten. Je krijgt dan in totaliteit minder cellen die zuurstof op kunnen nemen. En daardoor minder uithoudingsvermogen. Dit geldt dus ook voor de rokers over de longen, alleen krijgen die nog vuile longen ook. Maar daar stopt het niet hoor, stoffen worden opgenomen door het hele lichaam, botten, lever, noem maar op. In kleine hoeveelheden misschien, maar het hoort daar niet. Mensen die hele zware shag roken, ruik je het vaak aan de huid. Zitten er ook gezonde kanten aan het roken? Denk het wel. Gestresste mensen worden vaak kalm als ze dat sigaretje of sigaartje roken. Het is ook zo dat mensen die lang hebben gerookt dan stoppen, na een tijdje zoveel smaak en reuk terug krijgen. Dat zij ineens alles lekker vinden. En gaan is lekker overal van genieten. Roken bevorderd de spijsvertering, en dit valt dan ook weg. Je snapt het al, die worden weer lekker dik. En ja dik zijn is ook niet altijd gezond.


Klik hier voor het andere artikel “werking van de longen


Ik denk dat er nog heel veel te vinden is op internet, maar dan heb je alvast een begin. Ik hoop dat zo vooruit kan. Veel succes.