3 januari 2021

De trilling in overgang tussen kleuren.

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik was bezig met een schilderij waarbij ik een rood vlak maakte. Over dit rode vlak schilderde ik dekkende blauwe vlakken. Toen zag ik dat op de rand van de vlakken, waar het rood en blauw elkaar raakten, er een optische trilling ontstond als ik het papier bewoog.
Dit verbaasd me want het zijn beide kleuren die het menselijk oog kan zien. Waarom is het dan dat de combinatie van deze kleuren toch moeilijk te vatten is voor het oog. Weet iemand hier het antwoord op? Ik snap er namelijk niks van.


 


Hallo Geert, het probleem is niet je ogen, maar je hersenen. In de onderstaande figuur zie je wat gewone zwarte vlakjes met witte stippen. Toch =zien= je =hersenen= zwarte stippen op de plekken waar je focus niet is.


Over hoe de hersenen beeld omzetten, d.w.z. de zenuwprikkels van het oog omzetten naar zichtbaar beeld is nog veel onbekend. Het zou namelijk miljarden pixels per seconde moeten verwerken en onhouden. Zelfs voor je hersenen is dit teveel. Een gangbare theorie is dat ook dat een belangrijk deel van het beeld wat de hersenen opbouwen uit het geheugen komt.


En daar gaat het dan ook mis in specifieke gevallen als de tekening hierboven. De hersenen willen de zwarte vlakken doortrekken (complementeren [aanvullen] van het ontbrekende stuk beeld). Er zijn trouwens op het wel meer leuke voorbeelden met uitleg te vinden. Kijk b.v. Hier voor illusies


**arjen**