1 januari 2021

groepen verdeling

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hi
wie kan mij vertellen welke relais ik moet gebruiken voor het schakelen van vermogen groter dan 10 amp en kleiner = 16 amp..
Mijn bedoeling is om elektrische vloerverwarming te plaatsen met een aansluitwaarden van ca 40 kW…(ws moet ik die aansluiting verdelen over meerdere groepen)….Hoe ziet dan mijn elektische schema eruit in de groepenkast…wie kan mijn uitleg geven
Hoe kan ik voorkomen dat mijn hoofdzekering niet overbelast raakt wanneer mijn maximale aansluitvermogen bereikt wordt
gr

Nic


Voor 40 kW heb je al een hoofdzekering nodig van 40000/220 = 182 Ampere ? [Watt=Volt*Ampere] –> I=W/U , of als je krachtstroom gebruikt W = Wortel 3 *U(lyn) * I(lyn) –> I = 40000/(380 * 1,73) = 60 Ampere per fase. Dit zijn geen vermogens om zelf aan te sluiten.

Een relais met een schakelstroom van 16 ampere is vrij algemeen, d.w.z. er zijn 10 tallen relais die dit kunnen schakelen.


Waarschijnlijk bedoel je 4 kW i.p.v. 40. In dat geval heb je een van 18 ampere en dat is meer dan de maximale stoom per groep van 16 ampere. Je hebt dan een krachtstoom aansluiting nodig, en ook dat is niet iets om zelf aan te leggen. Je hebt dan ook een 3 fasen relais nodig trouwens als het verwarmingelement tenminste de mogelijkheden heeft om in ster geschakeld te worden.


Er zijn beveiligingen in de handel die het tegelijk inschakelen van toestellen met veel vermogen blokkeren. Informeer bij de erkende installateur wat mogelijk is.


Het rommelen in groepenkasten is werk voor een installateur, deze kan hem ook spanningsloos , en kent de laatste voorschriften (NEN 3140 en NEN 1010) en wat belangrijk is de nodige ervaring. Alhoewel ik zelf bedieningsdeskundige hoogspanning ben laat ik dergelijke klussen ook uitvoeren door een erkend installateur. Ieder zijn vak.


**arjen**