Werkt de anti-kalk magneet

CC 1.0 - M.P. van Gijn

CC 1.0 - M.P. van Gijn

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

Werkt de antikalkmagneet? In de DHZ-zaak zag ik voor ca. € 32,- een antikalkmagneet liggen. Een kubusvormig hardplastic geval van ongeveer 10 x 10 cm dat je om de hoofdleiding van de waterleiding klemt. Er zitten geen batterijen in en evenmin is er een aansluiting voor electriciteit. De kalkionen zouden bij het langsstromen een lading krijgen. Daardoor zou het minder hard worden, geen kalkaanslag in ketels en op tegels enz.
Vraag 1: wat is de theorie hierachter
Vraag 2: heeft iemand hier ervaring mee opgedaan
Bedankt, Gerard van C.Hij zal werken, geen probleem. Maar niet zo krachtig als de apparaten die ik zal beschrijven. Lees verder…………… 

Laat ik eerst het principe beschrijven. Overal waar in ons land en andere landen uit de kraan stroomt bevat kalk. In het ene gebied meer en elders minder. is eigenlijk een verzamelnaam van een aantal mineralen die in het water voorkomen. Maar het overgrote deel is CACo3 en de tweede plaats is voor aluminium oxide, verder nog wat sporen van andere mineralen. Zolang het water op dezelfde temperatuur blijft is het geen probleem, maar zodra het wordt verwarmd wil het graag neerslaan op onze kostbare thermo kranen, CV ketels, boilers, koffie zetters, waterkokers en noem maar op. Hoe komt dit in de eerste plaats? De kalk deeltjes trekken elkaar en andere materialen aan. Dit gebeurt door de zogenaamde zwakke van Waals krachten. Door samen een kristal structuur te vormen, groeit het kalk aan. Hoe warmer des te beter dit gaat. Ook de ph waarde speelt een rol.

De antikalk magneten en aanverwante artikelen halen het niet uit het water, en wordt ook niet zachter. Wat wel gebeurd is dat de kalk, en andere mineralen een lading mee krijgen.  Alle deeltjes worden negatief geladen, en gaan daardoor elkaar afstoten. Doordat de leiding ook negatief is, stoot dit de kalkdeeltje ook af. Dit moet je een beetje voorstellen als dat je twee magneten met dezelfde polen tegen elkaar probeert te krijgen. Deze stoten elkaar af. Zo gaat dit ook met de kalk deeltjes, de zwakke van Waals krachten worden opgeheven door de positieve lading. Deze is gewoon sterker. Door dit effect blijven de deeltjes “zweven”in het water, en zullen zich niet afzetten. Na het passeren van een antikalk apparaat blijft de lading ongeveer 70 uur actief. Zodat binnen deze tijd het de woning meestal alweer verlaten heeft door de verschillende afvoeren. 

Het is zelfs zo dat het afgezette dat al in de leidingen aanwezig is wordt afgebroken. Dit kan een paar maanden duren tot alles schoon is. 

Er bestaan verschillende systemen om dit effect aan het te geven. De mij bekende systemen op het ogenblik zijn:
Met radio golven, magnetisme, en met opoffering anoden.  

Het eerste principe berust op een gemoduleerd laagfrequent veld, dat wordt toegediend via een tweetal capacitieve koppelingen rondom de toevoerleiding. Het heeft een variabele capaciteit, die fungeert als input signaal voor de elektronische signaalgenerator.De amplitude (signaalsterkte) en de frequentie (aantal polariteitwisselingen per tijdseenheid) van het veld zijn daardoor altijd optimaal afgestemd op de samenstelling en stroomsnelheid van het water. 

Kijk dit is natuurlijk een hele goede oplossing. En werkt zeer goed.
Magneten rond de leiding, al dan niet elektrisch. Werkt ook wel, maar is sterk afhankelijk van de stroming van het water. Maar goed beter iets dan niets. De anoden oplossing berust op het feit dat door het potentiaal verschil van de verschillende materialen. Door het langsstromende water, zichzelf een positieve lading meegeeft. Ook deze heeft een goede werking, maar heeft als nadeel. Een levensduur van 6 jaar, en moet altijd tussen de leiding in gemonteerd worden.  

Dus het werkt, bij mij thuis zit het er al jaren tussen. Deze werkt met radiogolven, en is voor mij de beste oplossing. Maar je kan je voorstellen bij het ontbreken van spanning, vaste magneten de voorkeur geven.

Enige links:  scale buster   voltanova    conrad zoeken op kalk.

Hier nog een foto van vorming uit een ketel.

kalk kristal
kalk kristal 40x vergroot. picture (c) martin van Gijn

 Typische vorm is de zuilvorm, de kristallen hebben altijd een zeskantig kristal.  Dit zie je niet met het blote oog hoor. Maar 40 X vergroot zie je dit. Best mooi toch?