3 januari 2021

Nogmaals perilex: 2-fasen of 3-fasen?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Een leuk artikel over de perilex-aansluiting is hier ergens te lezen. Ik zit met het volgende probleem. Wellicht weet iemand hier een antwoord op.

In mijn oude keuken zat een electrische oven met keramische kookplaat. Op het typeplaatje van de oven staat 380V en op de kookplaat 230V. Uit de lasdoos komen de beroemde vijf draden: 3xbruin, 1xblauw en 1x groen/geel. De spanning tussen iedere bruine draad en de blauwe bedraagt steeds 230V. Er zitten ook drie zekeringen in de kookgroep in de stoppenkast.

Binnenkort wordt mijn keuken verbouwd. Ik krijg een inductiekookplaat (230-400 volgens de folder, dus instelbaar) en een aparte combi-magnetron (230v).
De kookplaat moet worden voorzien van een perilex-aansluiting. Het zit er dik in dat de perilex op 2x230V moet worden aangesloten.
Mijn vraag: moet ik dan een extra nul (blauwe) draad trekken? En zo ja: waar in de meterkast moet ik die aansluiten? Of mag ik de bestaande nuldraad splitsen?
Ik hou dus 1 fase draad over. Deze wil ik gebruiken voor de combi-magnetron. De en de nul van de perilex splits ik dan.


Wat ik dus wil is vanaf “de muur” zowel de inductieplaat als de combi van voldoende spanning en voorzien.
Kan iemand mij advies geven?


Wat jij wil mag niet, maar wat wel kan is het volgende: lees verder…………

Kijk het verdiend geen schoonheids prijs, maar het is veilig en het minste werk.


L3 uit de meterkast haal je los vanaf je zekering, en kleur je om naar blauw. Dit kun je doen door een nieuwe draad te trekken. Maar je kan het simpel houden en gewoon beide einde met blauwe tape in tapen. Deze gaat naar twee nieuwe stotzen (dubbel polig) en wordt op beide stotzen aangesloten. Ook op beide stotzen worden L1 en L2 aangesloten. Dan heb je hiermee je twee maal 230 volt.


De magnetron dient een apparte stotz te krijgen, we gaan er van uit dat de magnetron zo’n 2 Kw is. Dit is een nieuwe groep die je zult moeten vanuit de meterkast. Wat je dan zou kunnen doen is een kabel door de kruipruimte leggen. (grond kabel 2 x 2,5 vult o) vergeet niet de aard litze aan te sluiten. (Beide kanten) Dit is gewoon toegestaan, en geeft weinig breekwerk. Met een beetje geluk twee gaten.


Martin, in overleg met Nico L


Inductiekookplaat op 2 x 230 Zelfde Fase    inductiekookplaat aansluiten op perilex aansluiting


Nogmaals perilex: 2-fasen of 3-fasen?