4 januari 2021

waarom staat er op barometers mooi weer bij een hoge luchtdruk

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Anton: waarom staat er op barometers mooi bij een hoge luchtdruk?


Omdat bij een hoge luchtdruk er meestal geen bewolking is. Dit is niet altijd zo, maar meestal wel. S’ winters kan het dan goed koud zijn, terwijl er dan toch mooi weer staat. Maar laten we het er op houden dat de schaatsers dit fijn vinden. Want dan vriest het meestal ook hard.


Lees verder…………..

Hogedrukgebied


In een hogedruk gebied stroomt de lucht uit de onderlaag weg, daardoor wordt er uit de hogere luchtlagen koude lucht aangevuld. Deze lucht wordt verwarmd, en de aanwezige waterdamp wordt opgelost. Dit komt doordat warme lucht meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht.


Dan ook maar lagedruk


Dit werkt eigenlijk precies andersom, warme lucht stroomd in een spiraal naar het centrum. Deze warme lucht kan alleen maar naar boven ontwijken. Daar is de lucht koud, en de aanwezige waterdamp kan condenseren en wolken vormen. Waar dan weer regen uit kan vallen.