3 januari 2021

Het proefje fleskanon (reactie soda+azijn) in een groter kader

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo,
Ik heb laatst een proef gedaan voor het vak Anw. Doordat soda en azijn reageren ontstond er druk in een fles waardoor de kurk eraf schoot. Nu moeten we in het verslag het onderwerp in een groter kader plaatsen. Wat zou ik er dan in kunnen zetten? Hebben vliegtuigen en space shuttles hier ook iets mee te ?
Annelies 15

Tsja, wat kun je hiervoor nemen, lees verder………….


 

Kijk als de fles groot en sterk genoeg is kun je zelfs een space shuttle lanceren. Denk niet dat de bemanning het zal overleven, maar goed doe eens gek. Maar goed, ik snap dat het iets uit de praktijk moet zijn. Wat dacht je van de recente aardbevingen in Groningen? Kijk groot is groot, dus we pakken het groot aan nietwaar? Door gaswinning zakt de grond, en veroorzaakt aardbevingen doordat de aardgasdruk onder de bodem van Groningen minder wordt. Stel nu dat het gas op is, dus de druk nog lager en door het wegzakken van de grond er steeds meer bevingen ontstaan. Dat moet worden opgelost, nietwaar?


Jullie gaan dit doen!  We nemen veel…. h??l veel soda en azijn. We plaatsen een boortoren en maken op verschillende plaatsen gaten in de aardgaslaag, brengen een pijp aan die afsluitbaar is. En dan begint het; de soda kunnen we met vloeibaar maken en spuiten deze onder druk de in. Hierna de azijn er achter aan, en sluiten vervolgens de pijp af. De reactie begint, en het koolzuurgas verspreid zich in de aardgaslaag. De aardgaslaag komt langzaam onder druk te staan. En zal langzaam de druk weer groter maken, die de inzakkende aardlaag weer tegendruk geeft. Net zoals de kurk op de fles. We moeten natuurlijk wel uitrekenen hoeveel er dan nodig is om dit effect te bereiken. We willen tenslotte Groningen behouden. En er geen oud en nieuw feest van maken.


Hier moet toch een leuk verhaal van worden gemaakt, met tekening en dergelijke. Denk eens na over dingen van: hoe snel kun je dit doen. Is de bovenlaag sterk genoeg. Hoeveel kost dit alles, kosten soda azijn, boren van de pijp, . Blijft de druk gelijk. Lost het koolzuur op in andere mineralen, waardoor de grond voor de tweede keer zakt. enz enz.


Veel plezier…Martin