18 april 2024





Op 25 december aanstaande zal Beagle 2 landen op Mars. Voornaamste reden is eigenlijk het zoeken van bewijzen voor leven, of leven ooit op deze planeet geweest. 2/3 van de vluchten ooit naar Mars gehouden zijn mislukt, of vroegtijdig afgebroken. Op het ogenblik staat mars vrij dicht bij de aarde. 2 juni vertrok de beagle 2 ,beagle was ooit de naam van het onderzoek schip van Charles Darwin. 25 december moet de landing op Mars plaats vinden. Inmiddels is de afdaling van de landing’s unit begonnen.

Lees verder …………….


Foto: ESA.int  All rights Reserved Beagle 2

Vrouwen komen van Venus, en mannen van Mars. Maar Verlopig moeten we maar uitvinden of er zo wie zo leven is/geweest. Sinds kort zijn er gebieden ontdekt die duidelijk sporen van vloeistof inwerking op het oppervlak te zien geven. Maar was dit water? Koolzuur? We weten het niet zeker. En we weten onderhand dat geheel zonder water geen leven mogelijk is op aarde. Dus willen we iets vinden dat op aards leven lijkt, moet er tenminste water zijn. Maar wie weet is er een andere levensvorm mogelijk zonder water? Als er water gevonden wordt is dit in ieder geval een stap voorwaarts. Maar we willen meer weten. Daarom is er een scala aan apparatuur aanwezig om bijvoorbeeld de atmosfeer te onderzoeken. Deze kan nu zeer nauwkeurig worden onderzocht door een complete gas analyse unit. Op de robot arm zitten zoals je ziet verschillinde instrumenten voor verschillende doeleinden gemaakt. 



All rights Reserved Beagle 2


Zo is er een infrarood spectrometer aan boord die in straal van honderd meter rotsen en grond op de aanwezige mineralen kan onderzoeken. Onder ander wordt gezocht naar de aanwezigheid van ijzer oxides, en dan vooral waarmee deze een verbinding zijn aangegaan. Zoals carbonaten silicaten, en nitraten. Dit kan dan weer met leven te maken hebben wat hier ooit is geweest, of nog bestaat.



All rights Reserved Beagle 2


Op de arm zijn ook camera’s gemonteerd die zowel ver weg kunnen “zien”als wel heel dichtbij. Ook kan met een klein soort boor gesteenten worden onderzocht. Waarna weer een camera kan worden voor gedraaid die dan het oppervlak dieper kan bekijken op bijvoorbeeld fossielen. Ook kan dit boorgruis worden onderzocht in een klein laboratorium aan boord.



All rights Reserved Beagle 2


Op het moederschip wordt diep onder het oppervlak gekeken met een speciale radar. Deze kan enkele kilometers diep in de Mars grond “kijken”. Zo kan hij verschillende lagen detecteren, en kan ook ijs en water aantonen. 



All rights Reserved Beagle 2


Op het oppervlak is dan de beagle bezig met een soort grondboor. Het is een pijpje aan een draadje, die in de grond kan kruipen en daar een monster kan nemen van diepere lagen. Dit is belangrijk omdat hier het ultraviolette licht niet heeft kunnen doordringen. Deze dood namelijk alle leven, dus als er leven is, zal dit zeer waarschijnlijk in de grond zijn. 



All rights Reserved Beagle 2


Als er foto’s worden gemaakt, of gegevens bekend zijn kunnen deze niet direct naar aarde worden verzonden. Deze worden bewaard in de hardware aan boord. Hier is een geheugen aanwezig van 12 Gbite, Zodra het moederschip weer langs komt worden deze gegevens daar naar overgezonden, die het op zijn beurt weer richting aarde zend. Maximale resolutie van de foto’s is 10 Mpix, hier wordt de omgeving mee in kaart gebracht. De kleinere camera is goed voor 2 Mpix.


Ga dit alles zien in de volgende link’s:  Beagle2 index    en    ESA INT    mars index actueel


Bron: ESA INT