17 juni 2024

De ‘alafvragende’ ­čśë Rob : okee ik ben benieuwd of iemand mij kan uitleggen hoe het belletje ontstaat bij single bubble sonoluminiscence. (ik weet dat wanneer er eenmaal een belletje ontstaan is dat het gaat mee pulseren op de trillingen.)
het verhaal na het ontstaan van de bubbel is voor mij ook nog een zwartgat, maar dat kan wel wachten.


Met het handje ! Lees Meer.

Hey Rob, wordt je nog lid na het plaatsen van zo’n moeilijke vraag ! ?


sonoluminiscence is haet facineerdende effect waarbij acoustische energie in licht omgezet wordt. Dit werd omstreeks de jaren 30 (1930) ontdekt door duitse weteschappers aan de universiteit van Colongne.


Het effect treedt ook op bij cavitatie. Dit is het effect dat er zeer kleine bubbeltjes gas op scheeps schroeven ontstaan en dan imploderen, hierbij zo hele scheeps schroeven aan stukken doen slaan door de miniscule vernietigende krachten bij elkaar.


Er werdt gevonden dat deze belletjes bij het imploderen een licht signaal uitzonden, en gestuurd door acoustische signalen dit gestuurd kon worden. Er zijn veel studies naar dit fenomeen, en het is nog niet verklaard. Er zijn ook veel zelf studie kits voor te koop. Je kan het thuis doen !


Om op Rob’s vraag te komen: Het belletje gas, vaak lucht wordt dmv een glasfiber draad (hol) vaak ingebracht in de cel. ook wordt er vaak een boiler element gebruikt in het ontgaste water.


De volgende engelse sites vertellen er alles over. Nederlandse zijn helaas niet gevonden door ons team.


http://members.aol.com/cpeter2001/science2/index.htm


http://focus.hut.fi/annrep/1996/node33.html


http://www-phys.llnl.gov/N_Div/sonolum/


http://www-phys.llnl.gov/N_Div/sonolum/sonolum_paper.html


http://www.sonoluminescence.com/