26 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Dicky :Andenosinetrifosfaat (ATP) is een energierijke verbinding. De energierijke bindingen ontstaan doordat er relatief veel nodig is om de bindingen tussen de fosfaat groepen te vormen. Nu lees ik dat ATP een energierijke verbinding is wegens de elektrostatische repulsiekrachten. Kan iemand mij uitleggen wat voor kracht dit is??


Beste Dicky, van ATP weten we niet bijzonder veel, maar daar gaat je vraag ook niet over echt. In het engels Electrostatic Repulsion forces genaamd zijn de op deeltjes nivo giga krachten die tussen atomen werken. Althans het is er 1 van,… Lees meer..
 

Ben je al Lid ? Klik hier.


Je zou kunnen stellen dat alle krachten in feite electrostatisch zijn. Zwaartekracht, van de waals kracht, colomb,  etc. Al dat op een hoop en je hebt onder andere adhesie en cohesie.


De effecten wanneer kleine deeltjes elkaar naderen zijn ook in te delen in verschillende types. 1 ervan zijn de repulsie krachten.“Opposites attact” wordt er gezegt, nu is dat electrostatisch ook waar. OOK het omgekeerde. Deeltjes met GELIJKE lading stoten elkaar af. Zo voor de neus weg, zijn dat de elektrostatische repulsiekrachten, alleen dan op microscopisch nivo.


De volgende link bevat een simpele test hierover: http://www.phy.mtu.edu/LECDEMO/websit/5a20.26.htm


Genoeg om over te studeren !


Er is in het engels heel veel over te lezen:


http://www.physicsforums.com/archive/topic/1916-1.html


http://www.christian81.free-online.co.uk/unit1.4.htm


http://www.physics.northwestern.edu/Lab/DOWNLOAD/electrostatics.pdf


http://musr.physics.ubc.ca/~jess/hr/skept/E_M/node2.html    <–Tip !


http://cmm.info.nih.gov/intro_simulation/node15.html