5 januari 2021

hoe kan een lichtgolf door een vaccuum ruimte gaan?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo, ik krijg nu natuurkunde over golven, eerst over geluid daarna over licht. Maar snap een ding ff niet, en in het boek geven ze niet echt logisch antwoord.

Er word ons uitgelegt dat geluid een trilling is, daar kan ik me wat bij indenken, bijvoorbeeld door lucht, de lucht gaat heen en in dezelfde richting als waar de trilling heen gaat, dat zie ik voor me.
Dat heen weer gaan zal wel tegen je trommelvlies aan komen en je hoort door leipe sensors in je hoofd geluid.

Maar, nu komt het deel dat ik dus heel onduidelijk vind, licht. Ze zeggen dat sommige eigenschappen te verklaren zijn als licht uit deeltjes zou bestaan, en sommige eigenschappen zijn te verklaren als licht uit golven zou bestaan. vraag 1: wat is het nou, golven of deeltjes???. Maar goed als het uit deeltjes zou bestaan zou ik het wel vatten, en ook snappen waarom sommige dingen bepaalde kleuren hebben en zo, door het absorberen van alle deeltjes behalve die van die kleur. Maar het rare van het verhaal vind ik dat als het uit een golf zou bestaan, wat betekent dat dan, want het is geen stof of zo die trilt, licht kan immers ook door vaccuum heen reizen, maar als licht geen deeltje zou zijn, en er zijn verder ook geen deeltjes, dan valt er toch niks te trillen, of ligt dat nou aan mij?


Het is vooral hoe je dit kan inbeelden, maar ik zal het proberen uit te leggen, lees verder………

Je bent al heel ver als je begrijpt dat het te heeft met trillingen. Van geluid tot radiogolf, tot licht is eigenlijk hetzelfde. Alleen de frequentie ligt hoger voor licht. Licht heeft een nog kortere golven dan radiogolven. Als je een nog hogere frequentie dan licht neemt ga je zo richting gamma straling. Dit is ook een “golf”, je zou het zo op een lijntje kunnen neerzetten. Van laag naar hoog, we kunnen daarvan maar een kleingedeelte horen, en nog kleiner gedeelte zien. Iedere frequentie heeft zijn eigen eigenschappen, zodra je in het radio gebied komt, met golven van 1000 meter om mee te beginnen. Zijn deze in staat om ook in het luchtledige zich voort te planten. Het ligt puur aan de golflengte, hoe kleiner de golflengte. Des te meer het doordringend vermogen wordt. Deze frequentie valt dan ook onder de elektro magnetische straling, en deze heeft geen tussen medium nodig. Dus ook door “geen” lucht. En bijvoorbeeld gamma straling is weer in staat om een mooie foto van je botten te maken. Dus deze zijn in staat om zelfs door vaste stoffen heen te dringen. Het zijn nu eenmaal de eigenschappen van deze golflengten. Net zoals kookt bij 100 graden Celsius en 1013 mBar. Dus er valt eigenlijk niet veel te snappen, deze golven (licht) kunnen dat. En geluid weer niet (lage frequentie) Op het ogenblik worden foto’s vanaf mars naar de gezonden. En zie deze kunnen dus ook door het luchtledige reizen. Had er lucht tussen gezeten, dan had dit niet gelukt op deze afstand. Dan was juist door de lucht het signaal zo afgezwakt dat het niet meer te ontvangen was. En ja men spreekt ook over fotonen, of deeltjes. Dit komt eigenlijk om de hoek kijken bij interaktie met andere stoffen. En dan specifiek op het gebied van straling. Er wordt ook wel gesproken over pakketjes. Maar ik vindt dit ook niet duidelijk hoor. En het is ook nog eens aan te tonen op een fatsoenlijke manier. Zou het verlopig maar bij golven houden, dat klopt tenminste.


Ik hoop het zo een beetje duidelijk is.


Martin