5 januari 2021

meiose

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik had een klein vraagje, over ;
Ik raak steeds in de war met het aantal ;
Aan het begin van meiose 1 zijn er toch 92 enkele chromosomen? en dan gaan die samen tot 46 chromosomen (dus 46 chromosoomparen) die dan in de metafase delen tot 23 chromosoomparen, dus dan heb je 2 cellen met 23 chromosoomparen.
in de meiose 2 zitten er dan dan 23 chromosoomparen, en die delen in de metafase tot 4 haploide aantallen?
klopt dit? ik raak er erg mee in de war…
want als dan een eicel en zaadcel samensmelten, hebben ze allebei een haploid, 23, aantal enkele chromosomen, die worden dan 46 chromosomen.?

Vraag is voorgelegd aan onze medic Richard:   .. goeiedag zeg ! Schrijver dezes heeft toch stiekem geen twee identieke schapen ergens in een schuurtje staan ?Voor zover ik het me kan herrinneren;bij de normale celdeling of mitose heb je na elke deling twee zo goed als identieke cellen met in de beide kernen 23 paar chromosomen (diplo?d).

Lees verder……….

Bij de reductiedeling of meiose, die plaatsvindt bij de voortplantingscellen of gamaten (: oïgenese (eicelvorming) en : spermatogenese (zaadcelvorming), verdubbelen de chromosomen zich echter niet en heb je na deling 23 enkele chromosomen (haploïd).

Deze gamaten ontstaan in twee fasen, de meiose I, en de meiose II. De meiose I is de reductiedeling zoals hierboven beschreven. In de opvolgende fase, de meiose II, delen de gamaten zich nogmaals maar dan volgens de mitose (normale celdeling). Ze zijn echter nog steeds haploïd (23 enkele chromosomen), en ook de dochtercellen na de meiose II zijn dat.

Bij de meiose I en II krijg je dus uit één diploïde cel, 4 haplo?de cellen (tetradefiguur, met daarin inderdaad 92 chromosomen). Bij de vrouw zijn dat uiteindelijk één functionele eicel en drie z.g. gedegenereerde poollichaampjes. Bij de man zijn het uiteindelijk vier functionele zaadcellen, maar allemaal haplo?d.

Smelten de ei- en zaad-cel vervolgens samen, dan vormen de beide haploïde cellen samen één diploïde cel met daarin de 23 vrouwelijke en 23 mannelijke chromosomen en zijn we terug bij 23 paar, dus 46 chromosomen.

Gr. Richard.