1 januari 2021

Krachten op Bruggen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Voor onze pws op school hebben wij een brug gebouwd van ijzerdraad. Ondertussen hebben we de zwaartekracht en de buiging van een staaf al berekent (E = F.L3 / 48 λ.Id ).
Maar welke andere krachten zouden we nog meer kunnen bepalen en hoe?
Iemand een idee?

Groetjes


 


Eigelijk is het juist leuk als je zelf allemaal ideeen verzint voor je profielwerkstuk, maar ik zal je op een idee proberen te brengen :). Maar, mischien is het handig om eerst de vraag te stellen: waarom heb ik deze brug gebouwd, en wat wil ik ermee bereiken. Dan kan je vaststellen welke factoren je verder nog wilt bepalen.


Lees meer…..

Kijk, een doe je niet voor niets. Je doet het omdat je een probleem bent tegengekomen, en je wilt weten hoe het komt, en hoe je het kan oplossen. Of omdat je denkt, door bepaald onderzoek te doen (in dit geval met een brug) een verbetering kan vinden.


Ik zal een voorbeeld nemen wat te heeft met jou pws.


Je bent bijvoorbeeld benieuwd, waarom er zo veel verschillende bruggen zijn….  dan ga je eens even brainstormen. Je denkt, wat zijn de verschillen allemaal, en waarom zouden die er zijn. om dit te onderzoeken kun je dan bijvoorbeeld een andere constructie bouwen (waarvan jij denkt dat hij beter is), en kijken of dat je met hetzelfde , een kleinere doorbuiging kan krijgen. En dan kun je daar mischein bepaalde verbanden uithalen. bijvoorbeeld tussen de doorbuiging en lengte van de brug. Zodat je weet hoelang dat je de brug kan maken, zonder dat hij te ver doorbuigt. En dan kom je er mischien wel achter waarom ze soms andere constructies hebben gebruikt. Onthoud dan ook dat de factoren geld en veiligheid erg belangrijk zijn.


Dit is enkel een voorbeeld om je een idee te geven hoe je op ideeen kunt komen. Probeer zelf eens een doel te stellen, en volgens mij kom je dan heel ver En dan heb je het uiteindelijk zelf bedacht, en dat is natuurlijk veel leuker.


Ik hoop dat je er wat mee kan


groeten Leon