31 december 2020

Parafine rond kaas schadelijk?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Onlangs had ik een discutie met een vriend en die beweerde dat het niet schadelijk was om de parafine rond de hollandse kaas te laten(ook bij croque monsieurs).Klopt dit?


Parafine en was zijn aardolieproducten. Ze behoren tot de voedsel E-nummers 905-907 en worden gebruikt om fruit (appels e.d.) te beschermen tegen uitdroging. Verder wordt het gebruikt in kauwgum, suikerwaren, kaas en eieren. Bij eieren, kaas en appels heeft parafine een z.g. sealende (afdichtende) werking. Bovendien ontstaat er bij fruit tevens een mooi glanzend opppervlak. Erg schadelijk is parafine (E-907) niet, alhoewel sommige bestanddelen ervan verdacht worden de kans op kanker te verhogen. Verder kan parafine een laxerende werking hebben. Je moet dit echter in de juiste proporties zien. De laxerende werking van een lepeltje olijfolie is vele malen groter dan die van dezelfde hoeveelheid parafine. Hetzelfde geldt voor de kankerverwekkende eigenschappen: een sigaret is vele malen schadelijker dan 10 jaar appels met parafine eten.


Om nou de parafinelaag rond de kaas op te eten lijkt mij niet zo smakelijk, maar het zou wel kunnen. Over het algemeen kun je echter stellen dat beschermingproducten voor voedsel, die een eetbare uitstraling hebben, ook eetbaar moeten zijn. Ongewenste schimmel op kaas is echter wel schadelijk voor de gezondheid en moet zeer ruim worden weggesneden.   Eet smakelijk.


**arjen**