5 januari 2021

Vraag over de vervormingen van de TONG

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb dus een vraag over de TONG. Ik vraag me af, hoe het kan dat de TONG wanneer deze wordt uitgestoken met de lippen op elkaar, dus met je TONG je lippen natmaken, deze punt zeg maar van de TONG heel breed wordt in verhouding, wanneer de TONG ontspannen in de mond ligt? Hoe kan dat? En sowieso als je de TONG helemaal uit zou steken, dan ook wordt de TONG breder (althans vaak) dan de ruimte die beschikbaar is in de onderkaak, ik bedoel daarmee de ruimte die gevormd wordt door de gebitselementen in de onderkaak. Want altijd als de TONG ontspannen in de mond ligt, neemt de TONG de vorm aan die door het ondergebit gevormd is, ook als de TONG punt wel 3 of 4 keer zo breed kan worden dan de gevormde ruimte voor in de onderkaak( iets wat je heel goed kunt zien bij honden). Mijn vraag is hoe kan dat en is dat de reden dat men wel eens op de TONG bijt, of heeft dat er niets mee te ?
N.B. Ik weet wel dat de TONG een heel bewegelijke spier is.

Ik heb de vraag voorgelegd aan onze medic Bert. S. lees meer……….

OK. wat ik er echt van weet, De tong is, net zoals vele ander combinaties van cellen, gegroeid tot een orgaan.


Organen zijn glad/ lengte richting, dan wel dwarsgestreept. Dit heeft te maken met de spier opbouw. Nu ben ik even de weg een beetje kwijt.Ik dacht dat de glad gestreepte organen onwillekeurig zijn en dat de  dwarsgestreepte organen onder invloed van de hersenen ,( dus door een gedachte, dan wel wil )bewegingen kunnen  maken . Nu is de tong dus typisch zo?n voorbeeld dat onder alle twee valt en daar vandaan dat het in staat is tot meerdere functies tegelijkertijd en totaal onafhankelijk van elkaar.


Denk even aan reflexen,bepaalde bewegingen kun je willekeurig maken met, bijvoorbeeld het buigen van de knie, onder invloed van je wil en met de zgn knie reflex test (hamertje slaat onder knie) gebeurt dit zonder dat je wilt.


De pupil reactie is een reflex van zuiver de zenuwbanen meer licht vernauwen en minder licht verwijden zij zich. De ogen kun je wel willekeurig sluiten openen onder invloed van licht maar dat is meer een hulpmiddel.


Dit zijn even een paar vergelijkingen.


Dit zijn de commentaren van Bert.S. onze medic. Zo te zien gebeurd het tong bijten als we echt gaan nadenken over hoe we onze tong houden. Waarschijnlijk missen we dan de automaat van ons eigen lichaam, om de tong netjes tussen de tanden te houden. Misschien te maken met stress, gespannenheid enz. Als we meer weten zal dit worden toegevoegd.