1 januari 2021

gewicht op de maan

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Dominique: Overlaatst vertelde men in een radioprogramma dat een kilo piepschuim op de maan meer weegt dan op de door de lucht die er in zit. Als dit waar is zouden mensen die op de aarde lopen toch ook meer moeten wegen door de lucht die ze met zich mee dragen?
Luchtig verhaal niet, je zou je longen uitlachen. Lees verder….

 


Eerst even een raadsel, 


Waarom kwispelt een hond met zijn staart?  even denken!


Antwoord: Omdat de hond groter is dan de staart, anders zou de staart met de hond kwispelen………………. Tsja het is niet moeilijk!


Ik heb er nog ??n, hoeveel weegt een kilo watten…………….antwoord 1000 gram, je ziet niet te moeilijk.


Op aarde neemt men een kilo piepschuim, ofwel tempex. Tempex is niets anders dan polystyreen met heel veel lucht. Dit geeft de unieke isolerende werking van dit . De lucht die er in zit weegt mee, niet zoveel maar wel iets het gaat niet over kilo’s. Ook op de maan zal dit meewegen, net zo als op de aarde. Alleen is het dan maar 1/6 van het op aarde. Tot zover dus geen verschil. De zal in ieder geval niet veranderen. Ik weet eigenlijk ook niet waar deze opmerking dan gebaseerd is? Dus 60 kilo tempex op aarde weegt 10 kilo op de maan.


Maar ik denk dat het nog anders wordt, Op de maan is geen lucht aanwezig. In het op de aarde geproduceerde tempex wel. De druk zal dus 1 bar zijn in de luchtcellen van het tempex. Die hele kleine belletjes lucht zullen dus “pang”zeggen. En de lucht zal vrolijk de ruimte in . Weg lucht, en die hadden we op de aarde nog wel. Conclusie is dat de lucht weg is uit de plaat tempex, en zal dus niet meer meewegen in de plaat. Dus een plaat tempex zal op de maan enkele grammen minder wegen dan op aarde.


Groeten…..