30 december 2020

Hoe bereken je de temperatuur van een vlamboog?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hoe bereken je de temperatuur van een vlamboog?

Ik vraag me af hoe je de temperatuur berekent van een vlamboog met het elektrisch lassen als gegeven is dat de stroomsterkte van het lasapparaat op 75A staat en je een mantelelektrode hebt van 2,5mm. Nu is de spanning zo’n 48V. Nu weet ik wel hoe heet de vlamboog ongeveer is, nl. zo’n 7000*C, maar mijn vraag is hoe bereken je zoiets? En zijn er als ik de stroomsterkte steeds hoger opvoer, bij dezelfde elektrode (2,5mm) op een gegeven moment ook temperaturen mogelijk van meer dan 10.000*C? Ik weet wel dat dan de elektrode zeer snel zal afsmelten en je door het werkstuk heen brandt, daarom doe ik zoiets als ik wil snijden met zo’n elektrode, zgn snijbranden. Maar zijn daar temperaturen bij mogelijk van 10.000*C?

Ook wel gutsen genoemd……… lees verder

Stalen pijpen onder druk, dat harder dan diamant is, vlambogen van 10.000 graden. Wil je een vulkaan namaken? Ik kan je verklappen dat het niet meevalt. Wat ik wel weet dat je met elektroden “Guts” elektroden bij voldoende amp?re, zeg zo’n 250 Amp wel temperaturen kan bereiken van zo’n slordige 50.000 graden Celsius. Hoger dan de oppervlakte van de ! Ik praat niet over de kern h?, deze gaat wel in de vele miljoenen graden. Een exacte berekening zou ik zo even niet weten, maar dit zijn zo’n beetje de waarden. En je kan op deze manier veel materialen snijden. Er is eigenlijk niets wat deze temperaturen kan weerstaan. Beton, tegels, glas, graniet overal kom je doorheen. Niet met een mooie snede, maar met geweld……………….Ik praat hier uit eigen ervaringen. 


Er wordt ook wel getracht diamanten te onder hoge druk en temperatuur, het probleem is echter dat de temperatuur beperkt is. Omdat op een zeker moment het materiaal dat de druk vast houdt het begeeft. In Rusland zijn ze hier ver mee. Onder hydraulische druk wordt een matrijs in elkaar geperst onder een druk van 200.000 bar. In deze matrijs zit grafiet met een schilfer diamant, deze dient dan als groeikern. De max temperatuur die dan gebruikt wordt is 1600 graden, dit gedurende 14 dagen. Op deze manier worden ook nu nog steeds diamanten gemaakt. Alleen geen zuivere, ze hebben allemaal een gele kleur. 


Ik heb nog wel wat idee?n voor je, mail ons maar eens.


Groeten, Martin