26 januari 2021

Een vraag over neutronensterren

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Een vraag over neutronensterren

Ik wilde nog even terugkomen over het onderwerp: “iets wat harder is dan diamant”.
Goed okee, in de vorm van buckyball-molekulen mag dan harder zijn dan diamant. Maar hoe zit het met neutronensterren? Ik heb eens een keer een boekje gelezen over neutronensterren, zoals de vorming, samenstelling, , diameter, enz. Maar ook las ik dat materie, als gevolg van de zwaartekracht wat om de neutronenster in wording met grote snelheid op het oppervlak valt en vervolgens een enorme explosie veroorzaakt, wat een supernova heet. Ik las dan dat het lijkt dat de materie tegen een stenen kademuur botst, maar dan is die muur zo’n 100 miljard maal harder dan steen, als gevolg van de extreme dichtheid. Nu vraag is mij af, na wat berekeningen te hebben uitgevoerd, waaruit blijkt dat een neutronenster zo’n miljard maal harder moet zijn als diamant en een hardheid heeft van 50 op de schaal van Mohs, (diamant=10) , dat zoiets geweldig hard is, maar is dat wel zo? Is of ik kan het misschien beter vragen, heeft een neutronenster een korst die vele malen ( 1 miljard maal) harder is dan diamant? Dit is een vraag waar ik mij het hoofd over breek en ook veelvuldig aan experts (niet jullie) gesteld heb, maar tot op heden geen bevredigend antwoord heb gekregen. Dus ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen helpen. Dat zou ik heel fijn vinden.

Ik zou je graag alles vertellen, we houden niets achter of zo hoor. Maar het feit is dat we natuurlijk niet alles weten, en en dagelijks nieuwe dingen bijkomen. Maar goed dat is natuurlijk het mooie van natuurkunde. Lees verder……..

Ja het zou mooi zijn als we het heelal konden doorgronden met al zijn geheimen. Op het ogenblik loopt er wat rond op mars, en is er kometen stof opgevangen. Dit komt over twee jaar op terug, en hopen dan natuurlijk weer meer te weten te komen. 


Maar even terug te komen op jou vraag, wat denk je van een zwart gat, daar moet onder zeer hoge druk ook wel bijzondere processen afspelen neem ik aan. En ja wilde fantasie?n natuurlijk. Helaas kunnen we daar zeker nooit komen. Ten eerste staan ze allemaal te ver weg, en ten tweede als je er in de buurt komt is geen ontsnappen meer mogelijk. Dus deze optie vervalt dus. Neutronen sterren zijn ook niet echt gezond voor in de buurt te komen. En inderdaad, misschien onder deze barre omstandigheden ontstaan wie weet weer andere vormen van koolstof. Maar tot dan moeten we ons houden aan de aardse bekendheden. 


De schaal van Mohs is trouwens niet al te nauwkeurig zoals je weet. Want tussen 9 en 10 zit nog wel een factor 1000 maar ja, dat wist hij toen ook nog niet. En ja de deskundige moeten toch ook afgaan van de basis, zij zullen jou ook niet zo snel kunnen antwoorden. Als je nu iets kan bedenken dat de grote druk kan weerstaan, en tevens de hitte. Dan kun je natuurlijk al weer wat leuke proeven doen. Mensen die daar naar doen zitten bijvoorbeeld in het Leidse museum van edelstenen. Ik ben daar zelf een keer geweest, en hebben daar veel leuke dingen staan. Je kan gewoon een keertje bellen, en een afspraak als je bepaalde mineralen wil laten onderzoeken, of vragen hebt. Misschien hebben ze nog wel idee?n voor je.


Verder begrijp je dat ik je onmogelijk kan beantwoorden op je vraag. Maar goed, als je alles weet is de lol er ook af niet?


Hou ons op de hoogte, als je leuke dingen tegenkomt, of ontdekt hebt. Je mag ook een verslag insturen hoor. Het behoeft niet speciaal een vraag te zijn.  


Martin.