3 januari 2021

Kwik Damp

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Er is een lijst met stoffen waarvan wordt afgeraden deze te gebruiken op scholen. Kwik is hier 1 van, de volgende vraag kwam bij mij op.
Als je 1cm3 kwik hebt waarvan 1cm2 aan de omgeving bloot staat hoeveel mol per seconde zal er dan verdampen bij kamertemperatuur.
In wat voor verhouding staat dit tot de MAC-waarde (0,05 mg/m3).
Ik kan hierover diverse gegevens vinden (dampspanning verdampingsenthalpieen etc) maar de juiste toepassing van formules niet. Ik ben op dit moment niet in de gelegenheid deskundigen te vragen. Weet iemand hierop het antwoord?


De verzadigede dampconcentratie bij kamertemperatuur ligt op 14 mg/m3 en dat is ver boven de MAC waarde van 0,05. Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd geldt trouwens een MAC-TGG waarde van 0,025 mg/m3 over 8 uur, dat is dus de helft en over 1/3 van de van de tijd.

Als je verder niet ventileert kom je met een vrij vloeistof opppervlak van 1 cm2 trouwens redelijk snel boven de MAC waarde. E?n en ander is trouwens afhankelijk van luchtsnelheden en de reeds in de lucht aanwezige concentratie, zodat een algemene formule voor verdamping mij niet bekend is.


Bij langdurige blootstelling kunnen nier-, hersen- en zenuwbeschadigingen optreden. In ruimten waar met kwik gewerkt wordt moet je dan ook met speciale apparatuur continue de concentratie meten.  Verder reageert kwik met zeer veel metalen (behalve ijzer) onder de vorming van amalganen. De tandatst gebruikt voor vullingen o.a. een kwik-zilver amalgaan verbinding. Bij morsen onstaan zeer fijne druppeltjes die zich makkelijk verspreiden en aan kleding en huid hechten. En dat is ook de reden dat het niet gebruikt wordt op scholen. Het totale oppervlak wordt bij morsen vele malen groter en dus ook de verdampingssnelheid.


***arjen***