parafine

Polly Translate

Waarom wordt er bij inname van b.v. benzine geadviseerd om 1 tot 2 eetlepels parafine te geven


 


Ieder jaar worden er ongeveer 7000 kinderen opgenomen met vergiftigingverschijnselen. Dat gaat van steradent tabletten (ruikt en ziet eruit als pepermunt) tot terpentine in de vorm van lampolie. Op de gifwijzer die verkrijgbaar is in de apotheek staat precies wat je moet doen, maar als die al in huis is, is die op het moment dat je hem nodig hebt natuurlijk onvindbaar. Het is daarom beter om de logica achter de gifwijzer toe te lichten. Voor hen die medische vloeibare paraffine in huis hebben, is dit inderdaad een uitkomst bij inslikken van diverse aardolie (brand)stoffen. 

Algemene regels bij vergiftiging:


Bijtende stoffen, zoals zuren en basen (gootsteen ontstopper), schoonmaakmiddelen (chlorix en andere bleekmiddelen, wasmiddelen, wc eend e.d.). Deze beschadigen de slokdarm. Dus niet laten braken, want dan komt de aggressieve stof 2 x door de slokdarm. E?n glaasje geven om de slokdarm te spoelen en de buitende stof te verdunnen en vervolgens naar het ziekenhuis om de maag leeg te pompen.


Aardolie stoffen op petroleumbasis (Benzine, lampolie, terpentine, wasbenzine etc.) De dampen van deze stoffen beschadigen de longen (z.g. chemische longonsteking) vooral bij kinderen! Dus niet laten braken, want dan ademt het slachtoffer nog meer damp in. Hooguit de mond spoelen met wat water. Indien voorradig kan men 1 a 2 eetlepels vloeibare parafine toedienen. Parafine verhoogt de oppervlaktespanning van petroleum achtige stoffen en sluit de stof af, wat verdamping tegen gaat. Beslist g???n vettige (boter, slagroom e.d.) dingen geven. Ook hier maag leeg laten pompen.


Schuimende producten, zoals shampo, badschuim en zeepachtige stoffen. Niet laten braken want dit verergerd de situatie. Hooguit wat vettigs (zoals boter, slagroom of eventueel mayonaise) geven om het schuim wat te neutraliseren. En richting ziekenhuis.


Giftige stoffen, waaronder alcohol (parfum, spiritus) en bijna alle medicijnen evenals giftige planten/paddestoelen e.d.  In dat geval een glaasje water en laten braken. Zorg er wel voor dat het braaksel niet in de longen komt, en laat (half) bewusteloze mensen nooit braken. Ook hier weer richting ziekenhuis (met evt. braaksel)


Melk is vrijwel nooit goed om te geven. Het verhoogt de resorptie (opname van stoffen in de bloedbaan) en de kans op misselijkheid. Zie verder de gifwijzer bij apotheek en drogist

***arjen***