2 januari 2021

Magneten

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een aantal vraagjes over magneten.

1. Als je magneten bij elkaar houd, veranderen dan de magnetische velden? Zo ja, op welke manier dan?
2. Blijven permanente magneten echt voor altijd magnetisch? Neemt de kracht van permanente magneten af? Zo ja, waardoor komt dit?
3. Als permanente magneten elkaar beinvloeden, kun je ze dan ook van elkaar isoleren?
4. Hoe houd je permanente magneten krachtig?
5. Meestal zijn magneten symmetrisch, de grens tussen de noord- en zuidpool zit dan in het midden. Maar als je permanente magneten bijvoorbeeld schuin, gekarteld of onsymmetrisch afzaagt, hoe lopen die grenzen dan?
6. Als je een permanente magneet afzaagt, blijven de elementaire magneetjes dan nog in dezelfde richting staan?
7. Zijn permanente magneten op een bepaalde manier schadelijk voor de gezondheid?
8. Waar kan ik, goedkoop, ongeveer honderd magneten kopen?

Lees snel meer…………..


1. Als je magneten bij elkaar houd, veranderen dan de magnetische velden? Zo ja, op welke manier dan?
Ja, die gaan naar elkaar toe of “deuken”in. Hangt af of ze elkaar aantrekken of afstoten.


2. Blijven permanente magneten echt voor altijd magnetisch? Neemt de kracht van permanente magneten af? Zo ja, waardoor komt dit?
Nee ze blijven niet altijd magnetisch, ze gaan langzaam achteruit. Maar de allernieuwste magneten houden het vele jaren vol. Het hangt af van het waarvan ze gemaakt zijn. Meestal een mengsel van ijzeroxide (Fe3O4). Goede magneten worden “gebakken” en gaan tientallen jaren mee.3. Als permanente magneten elkaar be?nvloeden, kun je ze dan ook van elkaar isoleren?
Door een ander veld aan te leggen zijn ze te isoleren van elkaar, maar dat is dan juist niet wat je wil.4. Hoe houd je permanente magneten krachtig?
Niet, zoals boven gaan ze langzaam achteruit, maar dit duurt bij goede magneten zeer lang.5. Meestal zijn magneten symmetrisch, de grens tussen de Noord en Zuidpool zit dan in het midden. Maar als je permanente magneten bijvoorbeeld schuin, gekarteld of onsymmetrisch afzaagt, hoe lopen die grenzen dan?
De lijnen blijven het magnetisch veld volgen, er kan een kleine verstoring optreden.6. Als je een permanente magneet afzaagt, blijven de elementaire magneetjes dan nog in dezelfde richting staan?
Ja hoor, die blijven nog steeds zo staan. Je krijgt wel twee nieuwe polen erbij. Oftewel N-Z   Z-N je houdt dan bijv niet alleen Noord en Zuid over.7. Zijn permanente magneten op een bepaalde manier schadelijk voor de gezondheid?
Pace makers vinden de velden nog steeds niet fijn, maar de nieuwe zijn niet zo gevoelig meer. Op het ogenblik wordt er reclame gemaakt voor hangers die permanente magneten bevatten. Dit zou de gezondheid helpen. Hier is het laatste woord nog niet over gevallen. Wat wel langzamerhand naar voren komt. Is dat snel krachtige wisselende velden de gezondheid nadelig kunnen be?nvloeden. In de lucht komen dan vrije ionen vrij die ingeademd schade kunnen veroorzaken aan de longblaasjes. 8. Waar kan ik, goedkoop, ongeveer honderd magneten kopen?
Bij de firma: www.conrad.nl


En op deze site hebben ze echt alles: http://www.mvanderschans.nl/magneten.html