5 januari 2021

Netspanningsfilter

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een netspanningsfilter voor mijn audio apparatuur gebouwd. Het bestaat uit 4 gelijke filters. Deze zijn opgebouwd uit een condensator van 1uF aan de ingang, vervolgens een seriespoel in de fase en nul en nog een 1uF condensator aan de uitgang.
Toen ik het geheel teste heb ik ook de gemeten die de schakeling zelf gebruikt, dus zonder aangesloten audio apparatuur. Dit bleek 400mA te zijn. Dat betekend een vermogen van 235V maal 400mA is ongeveer 100W. Dat houdt in dat iedere 1uF condensator ongeveer 100W gedeeld door 8 stuks is 12W in warmte omzet.
Is dit werkelijk het geval of zie ik iets over het hoofd. Ik kan mij niet voorstellen hoe een condensator zoveel vermogen kan omzetten in warmte zonder te smelten.
Wie kan mij verder helpen?


Denk dat wel kan, en je hebt het zelf al gemeten! Je weet meten is weten. Lees meer……..

Ik denk dat je een ” denk” fout maakt. Wat jij gedaan hebt is de ontstoring aan de 230 Volt zijde te . Kan natuurlijk maar door het gebruik van toch aardig wat condensatoren nemen deze wel degelijk vermogen op. Het veld wisseld 50 maal per seconde, dus worden de condesator platen 50 maal plus dan min gemaakt. Dat vraagt nu eenmaal vermogen. Maak je dit zelfde in de gelijkstroom zijde, dan krijg je een ander effect. Dan zal de condensator ??n maal opladen. En dan verder niets meer doen, ja pieken worden afgevlakt, maar dat wilde je graag. Voorts zit je bij jou schakeling met een portie schijnbaar vermogen door het gebruik van deze condensatoren. Deze ijlen namelijk 90 graden voor, dus misschien is het echte opgenomen vermogen lager dan dat jij meet. Ik zou zeggen hou het bij flinke smoorspoelen in de voeding, en vergeet de condensatoren. Een honderd tal wikkelingen rond een ferriet staafje doet ook al wonderen. Wel goed isoleren, denk om de vieligheid.