31 december 2020

wanneer zak je niet weg in zacht zand?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik vraag me af hoe je over zacht zand kan rijden. Waar moet je dan op letten? Moet de dichtheid van het voertuig kleiner zijn dan dat van het zand? of heeft contactoppervlakte er ook nog mee te ?


Antw. : De dichtheid van het voertuig veranderen zal moeilijk worden. Wat je wel kunt proberen is, om het voertuig lichter te maken. Maar het belangrijkste is het contactoppervlak. M.a.w. de hoeveelheid per cm?.  (Lees meer…..)

Daarom zie je ook bij zwaardere voertuigen dat deze voorzien zijn van een rupsonderstel i.p.v. banden. ( Zoals bijvoorbeeld graafmachines en tanks) Bij lichtere voertuigen zoals ’s worden vaak bredere banden gebruikt. Voor andere voertuigen op wielen gebruikt men vaak de zogenaamde “ballonbanden”. Ook wordt vaak de bandenspanning verlaagd, zodat men meer oppervlak krijgt waardoor de druk op het zand minder wordt.


Vergelijk het eens met jouw danspartner als die op jouw tenen gaat staan met haar naaldhakken (de kans is groot dat de tranen in je ogen schieten). Had ze nu gewone schoenen aangehad, dan kon je vrolijk doorgaan met dansen. ­čÖé