31 december 2020

Zelf energie opwekken

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Zelf opwekken
Hallo,
Ik ben voor studie aan de Design bezig met een opdracht over het opwekken van licht en warmte.
We moeten iets ontwerpen waarmee je na een oorlog of ramp licht of warmte kan opwekken, zonder stopcontact. Ik heb al veel informatie gevonden, maar nog niet datgene wat ik nodig heb.
Hoe kan je gemakkelijk zelf energie opwekken? Bijvoorbeeld dat je zelf ergens aan moet draaien en dat daardoor een lampje gaat branden. Dus zoiets als een dynamo, maar dan eenvoudiger. Iets dat je zelf kan . Bestaat dat?
Ik zou het zeer op prijs stellen als jullie me hierbij konden helpen… Alvast bedankt!
Ik denk dat je dan terug moet gaan naar de eerste uitvindingen, nog leuker zijn natuurlijk nieuwe uitvindingen. Lees meer

Kijk om iets op te warmen, of licht te maken moet je natuurlijk minimaal een paar dingen tot je beschikking hebben.

Laat ik beginnen met warmte:
Stel je hebt helemaal niets, er is een komeet ingeslagen en helaas je hebt het overleeft. Dus ja even geen goede tijden slechte tijden meer. Je lichaam heeft nog wat vet opgeslagen van de betere tijden die hiervoor waren. Dus je begint met je je armen om je lichaam te slaan. Je zakt diep door de benen en doe dit zo’n 20 keer! Zo, nu ben je al een stuk warmer. Tsja je heb niets, en nu ben je toch wat warmer. 

Het helpt natuurlijk ook om de warmte die je nu hebt op te slaan, laat ik zo zeggen niet direct aan de omgeving afstaat. Dus een dikke jas en trui zal helpen. Heb je die ook niet? Zoek dan zo veel mogelijk andere mensen, en ga dicht op elkaar zitten. Het is makkelijker om veel warm te houden dan een klein beetje. Is er toevallig nog een koe in leven? Sleep deze in je zelf van takken en afval gebouwde hut, en geef deze regelmatig wat overgebleven gras of hooi. Kijk die beesten produceren aardig wat warmte. De koeien vlaaien niet weggooien, deze kun je gedroogd uitstekend als brandstof gebruiken. Moet je natuurlijk nog wel wat stenen bij elkaar sjouwen om deze te maken tot kachel. Misschien kun je deze zo stapelen dat deze een soort schoorsteen vormen om niet te stikken van de rook. Je kunt deze een beetje beter dicht maken met, ja je raad het al koeien vlaaien. Ondertussen begin je de koe al meer en meer te waarderen. En je hebt er natuurlijk nog melk van ook. Kijk na een kernramp zal de melk bijna licht geven. Maar ja wat maakt het uit, dat jezelf dan ook, dus dat maakt niet meer uit.


In je zelf gemaakte kacheltje kun je natuurlijk veel stoken, dus leg een aardige voorraad aan dan heb je Verlopig genoeg warmte. En niet te vergeten licht natuurlijk. Trouwens, je had toch wel een brandende tak naar binnen getrokken niet? Anders heb je eerst nog het probleem van vuur maken. Ik weet niet of je de serie robinson op net 5 hebt gezien. Maar dan weet je direct dat dit niet meevalt. Geen vuur dus, wat nu? Ik van eenvoud en snelheid, dus we doen het volgende: Zoek een op, een of ander wrak of zo. Trek de accu er uit en twee stukjes draad, halve meter is zat. Zoek een droog stukje gras, en neem dit mee je hutje in. Verbind ieder stuk draad met een accupool, duw de draadjes in het gras en haal ze snel langs elkaar zodat er vonken ontstaan. Pas op brand je handen niet, dit kan erg heet worden, tot smelten van de draden aan toe. Geen vonk? Helaas de accu is leeg. Had je ook bij de auto al kunnen weten. Dus volgende keer eerst proberen. Verder geen wrak meer in de buurt? Dan moet het anders, een houtje, droog gras, en draai stokje. Ik neem aan dat je dit drama al weet. Juist snel draaien en hopen dat het wil hoe kwader je wordt des te warmer je het krijgt. Dat scheelt alvast weer! Ik ga voor de accu, dus op naar het volgende wrak. Kijk een land met miljoenen auto’s moet er toch nog eentje met een accu zijn.

Had je al aan eten gedacht? Niet geheel onbelangrijk!


Weet iemand nog meer dingen toe te voegen? Anders moet ik deze week nog meer verzinnen. Geef commentaar wat kun je nog meer doen na een ramp, wat is het belangrijkste?