5 januari 2021

Wat is de constante snelheid van een kat die valt?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Gast: Wat is de constante snelheid van een kat die valt?

Ik kom niet uit een opgave van natuurkunde over bewegen…
En ik heb dus een aantal vraagjes:
Eerst een soort inleiding:
Katten vallen soms uit ramen. De max snelheid (in dit geval) die de kat krijgt is ong. 100 km per uur.
De val is aan het begin versneld, maar de versnelling wordt kleiner naarmate de snelheid groter wordt.
Vraag:
1. Wat is de constante snelheid?(+uitleg)
2. Waarom leidt het uitsteken v/d poten tot een lageresnelheid?
3. Na 12,5 sec bereikt de kat zijn eindsnelheid. Hoevel meter zou de kat gevallen zijn als er geen luchtwrijving was?
Alvast bedankt… 

Krijg je hier geen last mee, bedoel met de kat minnende mensen onder ons?  

Loop eerst hier even doorheen:


vallende voorwerpen


Zo dat was helder h?, kijk als de kat groter dan de aarde was geweest, was de aarde naar de kat gevallen. Zo simpel is het nu eenmaal. Alles in ons heelal wil graag naar elkaar toe vallen, de aarde naar de zon, de maan naar de aarde. Jawel, waarom gebeurd dit dan niet? Staat toch ook geen bordje op de aarde verboden voor vallende manen. 


Zoals je wel opgevallen was draait de maan rond de aarde, deze draaiing zorgt ervoor dat deze vallende krachten in evenwicht zijn. Anders zouden we een groot probleem in de achtertuin krijgen. Ons hele zonnen stelsel werkt op deze manier. Dat is nu ook het mooie ervan. Nergens zit een touwtje aan, en toch in evenwicht. Over de snelheid, meteorieten vallen in een duizeling wekkende vaart naar de aarde toe. Omdat ze beginnen met versnellen in het luchtledige. Daar hebben ze geen last van de dampkring. Vele duizenden kilometers en meer is geen probleem. Als ze nu de dampkring van de aarde binnen vliegen, ondervinden ze in toenemende mate luchtweerstand. Zoveel dat ze zo heet worden dat de meeste volledig verbranden in de dampkring. Enkele die groot genoeg zijn kunnen de aarde bereiken. Denk onder ander aan die ene grote, van het uitsterven van de dino’s. 


Als de kat zijn poten uitspreid zal hij meer luchtweerstand ondervinden, en remt hij/zij meer af. Hetzelfde als een parachute, hoe meer oppervlak, des te meer luchtweerstand. Kijk een naaktkat zal minder weerstand hebben zonder al dat haar. Ga nou niet je kat scheren om het effect te bekijken, en ook de kat niet hoger laten vallen dan twee meter. Kan je voorspellen dat met die 12,5 seconden valtijd de kat zeker ??n leven minder zal overhouden.


Was de naam van de kat nog bekend?


šŸ™‚