3 januari 2021

spaarlamp

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik zou graag willen weten of een spaarlamp op dezelfde manier werkt als een tl-lamp. Of in het buisje van de spaarlamp ook een fluoriscerend laagje en kwikdamp zit. Ik heb namelijk ook wel eens ergens gelezen dat het kwik alleen in de starter zit. Werkt een spaarlamp dus anders als een tl-lamp?
Wanneer je een tl-lamp / spaarlamp per ongeluk kapot laat gaan, in hoeverre is dit dan schadelijk voor de gezondheid?


Beste Ilja, een spaarlamp werkt precies hetzelfde als een tl- lamp en bevat dus ook kwikdamp. De hoeveelheid is dusdanig groot dat je boven de Maximaal Aanvaardbare Concentratie (of kortweg MAC waarde genoemd) komt van 0,05 mg/m3.            Lees verder

De MAC waarde is de maximale concentratie gedurende 24 uur continue blootstelling. Als je voldoende ventilatie hebt zit je dus redelijk snel onder de MAC waarde zodat de tijdsduur beperkt is, en de blootstelling dus meevalt. Blijft natuurlijk dat het niet gezond is. Bij langdurige blootstelling aan kwikdampen kunnen nier-, hersen- en zenuwbeschadigingen optreden. In de starter zit geen kwik

***arjen***