Als je sneller als het licht gaat

Background vector created by freepik - www.freepik.com

Polly Translate
Mijn moeder zegt als je sneller als het licht kan rijzen dat je trug in de tijd gaat, is dit waar?  – Wesley R (16 jaar)

Hallo Wesley, inderdaad je moeder heeft gelijk (zoals altijd ??). Dat wil zeggen als je inderdaad sneller dan het licht zou kunnen reizen, want dat kan volgens de huidige zoals wij die nu kennen niet. Het is echter de vraag of er niet andere wetten gelden in andere delen van het heelal. Zo bestaat ons universum voor 96 % uit zwarte gaten en z.g. dubbele zwarte gaten ofwel “mysterieuze” energievelden e.d. Welke wetten daar gelden is ook voor wetenschappers nog steeds een volkomen raadsel. Zo zijn er ook wetenschappers die denken dat er meerder universums (multiversum) zijn. Aangezien we van ons eigen universum dus maar 4 % kunnen zien en er mogelijk zelfs nog meer universums zijn is het maar de vraag of onze natuurkunde wetten ook daar gelden.

ALS je sneller dan het licht zou kunnen gaat de tijd inderdaad terug. Hoe kan dat ???

Stel dat je met behulp van een laserklok de tijd op een planeet van de het dichtstbijzijnde sterrenstelsel zou projecteren. Deze is 4,3 lichtjaren ver weg. Dus het licht van de “” van dat sterrenstelsel doet er 4,3 jaar over om hier te komen. Op het moment dat het licht dus bij ons aankomt, is het al 4,3 jaar oud. Je kijkt dus als het ware in het verleden. Het is hetzelfde effect als je van een afstand naar een groot vuurwerk kijkt. De snelheid van het geluid is ongeveer 300 meter per seconde. Als je vanaf 3 km naar het vuurwerk kijkt is het geluid dus 10 seconden onderweg. Op het moment dat jij de knal hoort is het dus al 10 seconden geleden ontploft. Je hoort dus wat er in het verleden gebeurt is. Hetzelfde effect heb je bij onweer. De lichtflits zie je direct, maar het geluid hoor je afhankelijk van de afstand pas later.

Net als geluid heeft licht ook een snelheid en wel 299792,458 kilometer per seconde (in vacu?m). In een jaar zitten ongeveer 31536000 seconden en als je deze twee getallen vermenigvuldigd heb je dus de afstand wat het licht in 1 jaar aflegt = lichtjaar = 9461000000000 km (9,461 * 10^15 meter)  De verste ster die we kunnen zien is 18.000.000.000 lichtjaren ver weg en dat is dus bijna even ver als de geschatte ouderdom van het universum(20 miljard jaar). Als je naar deze ster kijkt kijk je dus 18 miljard jaar terug in de tijd omdat het licht er zolang over doet om op de te komen.

Goed we houden het wat dichter bij huis en je hebt je laserklok gericht op een planeet die 4,3 lichtjaar ver weg is. Het licht van de klok doet er dus 4,3 jaar over om daar aan te komen. Als jij met de zou reizen en zo nu en dan even op een meegenomen velletje papier, waarop de klok de tijd projecteert, zou kijken hoe laat het is kom je tot de ontdekking dat de tijd stil staat. Jullie gaan immers even hard. Zou je nu sneller gaan dan het licht dan gaat de tijd terug. Ga je met 4,3 keer de lichtsnelheid dan kom je dus na 1 jaar op onze verre planeet aan en dat is dus 3,3 jaar eerder dan de tijd van de klok. Populair gezegd is dit zo’n beetje de wet van Einstein, hoewel het wel een beetje gecompliceerder is in werkelijkheid.

Type bovenin deze pagina bij de zoekoptie: lichtsnelheid in of kijk hier voor een artikel van collega spacewuppy.

***arjen***